- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.02.2016, 18:42)
- Marius Oncu
Isărescu: Reacţia băncilor la darea în plată este normală; trebuie ajutaţi doar cei cu dificultăţi
Reacţia băncilor la perspectiva legii dării în plată este una normală, întrucât acestea lucrează cu banii deponenţilor, pe care trebuie să-i poată da înapoi în orice moment, iar legea trebuie modificată, pentru a ajuta doar cetăţenii în dificultate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Urmărește
5069 afișări
Isărescu: Reacţia băncilor la darea în plată este normală; trebuie ajutaţi doar cei cu dificultăţi (Imagine: Ovidiu Micsick / Mediafax Foto)
"Dau părerea cu toată decenţa pentru că Parlamentul hotărăşte legile. Cred că dacă textul legii ar fi pus în concordanţă cu expunerea de motive, adică să-i ajute pe cei care au probleme sociale, deci legea nu s-ar referi la bunuri imobile care pot să însemne bucăţi de pământ, clădiri neterminate, orice, ci la clădiri rezidenţiale, la locuinţa unui om care ajunge într-o situaţie dificilă, să nu poată să dea banii înapoi. Deci dacă s-ar pune în concordanţă ceea ce s-a spus că se urmăreşte, cu textul legii, eu cred că ... nu ar strica", a afirmat, vineri, isărescu, într-o conferinţă de presă.
Reacţia băncilor de a creşte avansul la creditele ipotecare sau de a se retrage din programul Prima Casă, care ar deveni nefuncţional în urma adoptării legii dării în plată, este una normală, a spus el.
"Este o reacţie prudenţială, o reacţie normală. Nu este şi nu trebuie interpretată ca un fel de răzbunare, cum am văzut că se discută uneori prin presă, sau ca o ameninţare. Este o reacţie prudenţială normală. Este o reacţie normală la o propunere care schimbă cadrul de acordare a creditului în România", a explicat Isărescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat cei doi lideri la doar o zi după inaugurarea lui Trump
-
Situaţia reală de pe fronturile din Ucraina. În Pokrovsk situaţia e critică, iar în Velika Novosilka trupele ucrainene riscă să fie încercuite. Armata Kievului se retrage din puncte cheie ale frontului
-
Şeful armatei din Israel va demisiona
-
Consiliul Ecofin a adoptat recomandările privind planul bugetar-structural al României. Deficitul bugetar la sub 3% pe parcursul perioadei 2025-2031
Guvernatorul BNR a afirmat, răspunzând unei întrebări, că BNR nu are cunoştinţă despre o eventuală înţelegere între bănci, care să vizeze creditarea, în contextul legii dării în plată, informaţie apărută în presă.
Oamenii trebuie să înţeleagă cum funcţionează o bancă, a spus Isărescu.
"Dă credite din banii pe care îi atrage de la deponenţi. La deponenţi nu există negocieri. Deci dacă va duceţi la bancă, conform contractului şi cereţi la ora trei să vă retrageţi banii cu dobândă, iar banca întârzie şi vine şi spune ştiţi am dificultăţi, asta poate să fie sursă de panică bancară. Atunci banca ia aceşti bani şi îi dă în partea cealaltă. Şi nu este deloc adevărat că băncile nu-şi asumă riscuri. Primul risc este că nu trebuie să greşească şi să aibă grijă ca de ochii din cap de banii deponenţilor. Ca de ochii din cap. Acolo nu poate să se greşească. Pe partea cealaltă ia banii aceştia şi îi dă în credit şi primul risc care apare este riscul de neplată, pe care banca şi-l asumă. Este un risc mare. Acest risc de neplată, care oricum există, se încearcă acum să fie legiferat, prin această propunere (a dării în plată, n.r.)", s declarat el.
Banca reacţionează dacă apar astfel de propuneri pentru a vedea cum poate administra un astfel de risc.
Un alt risc "enorm" pe care banca şi-l asumă este cel de dezechilibru între pasive şi active, adică ce are pe depozite şi ce dă credite.
"Deci banca ia depozite pe două luni, pe trei luni, pe şase luni, pe un an şi îndrăzneşte, ăsta este cuvântul să dea credite până la 30 de ani", a spus el.
Astfel de riscuri trebuie echilibrate, iar creşterea riscurilor pe care băncile le asumă atunci când dau credite nu este justificată, întrucât acestea sunt deja foarte mari, a spsus el.
Potrivit legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.
În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".
Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.
Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România au susţinut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuţii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.
Citeşte şi: BNR îi cere lui Iohannis să trimită darea în plată înapoi în Parlament sau la Curtea Constituţională
Citeşte şi: Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu avertizează băncile: Trebuie să găsească soluţii cu clienţii. Riscul pe care şi-l asumă prin rigiditate este darea în plată
Citește pe alephnews.ro: Care sunt numele importante care au participat la ceremonia lui Donald Trump? Billy Ray Cyrus, Jason Aldean și Kid Rock s-au numărat printre invitați
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe