- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani
România are nevoie de implementarea de reforme "mai profunde" în aria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public, care ar mai putea dura încă 1-2 ani, ceea ce va duce la întârzierea adoptării euro faţă de calendarul stabilit pentru 2015, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 cerută de intrarea în ERM II este încă fezabilă, dar necesită reforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi ale ocupării în sectorul public. Pentru a intra în ERM II trebuie progresat în această direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să se modifice corespunzător", a spus Isărescu, potrivit unei prezentări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
El a arătat că, înainte de criza economică, planurile erau ca România să intre în ERM II în 2012 şi să adopte euro în 2015, iar în acest sens s-au făcut progrese în direcţia reducerii inflaţiei, în limitarea volatilităţii ratei de schimb, în reducerea ratelor dobânzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat în deficite bugetare mai mari.
"Dar, din nou dar, în lumina experienţei altor ţări privind adoptarea euro, am putea spune că este în interesul tuturor să avem mai degrabă o întârziere faţă de această dată dacă ea reflectă o mai bună pregătire pentru o prezenţă sustenabilă a României ca membru al zonei euro", a reiterat Isărescu.
Guvernatorul băncii centrale consideră că România îşi va "netezi singură drumul" spre zona euro dacă, în continuare, va câştiga o mai mare credibilitate, va convinge autorităţile europene că adoptă măsuri bune, că dovedeşte seriozitate în îndeplinirea lor întocmai şi că, totodată, acţionează concret pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri.
El a subliniat că exigenţele vor fi mai mari şi condiţiile mai aspre în urma recentelor dezbateri din Uniunea Europeană, accentuării temerilor legate de euro şi de zona euro.
"Dar ne-am obişnuit deja ca visul nostru european să treacă prin examene extrem de riguroase şi de dure. (...) Trebuie să înţelegem, aşadar, că Uniunea Europeană nu ne aşterne dinainte un covor din petale de trandafir. Drumul e greu, dar o altă şansă de a ieşi din actualele dificultăţi nu avem", a continuat Isărescu.
El a arătat că determinarea României pentru intrarea în zona euro reflectă şi încrederea în proiectul euro, care se manifestă într-o perioadă în care datoriile publice şi deficitele celor mai multe ţări din zona euro sunt nesustenabile.
În luna decembrie a anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru Financial Times că România va stabili în prima jumătate din 2011 dacă va menţine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în zona euro.
România estimează că deficitul bugetar s-a situat la 6,8% din PIB anul trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36