- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.12.2013, 15:59)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: România are nevoie de dublarea creşterii economice, dar cu inflaţie şi deficit de numai 2%
România are nevoie de dublarea procentului de 2% creştere economică din prezent, pentru a recupera decalajele faţă de UE, dar fără să "strice" nivelul de 2% la deficitul bugetar, deficitul de cont curent şi inflaţie, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Urmărește
261 afișări
Mugur Isarescu (Imagine: Alin MAtei/Mediafax Foto)
"Ce trebuie să facem pentru a avea o creştere economică mai accelerată? Să ieşim dintr-un nivel de 2%, avem cam 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent, 2% inflaţie şi 2% creştere economică, am vrea ca unul din cei patru de 2%, creşterea economică, să se dubleze, fără ca ceilalţi trei de 2% să nu se strice, să rămânem cu 2% deficit bugetar, 2% deficit de cont curent - poate să fie şi mai mare, dar nu cu mult, pentru că atunci trebuie să plăteşti datoriile - şi 2% inflaţie, pentru că asta înseamnă stabilitate, încredere, capacitatea de a-ţi dezvolta planul viitor", a afirmat Isărescu la seminarul "România investiţiilor. România Dezvoltării", organizat la BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Şeful băncii centrale a comentat ideea, "îndrăzneaţă, interesantă", că ar trebui introdus în constituţie un nivel minim de creştere economică de 5%, iar în cazul în care n-ar fi atins Guvernul să-şi dea demisia.
"Am reacţionat şi eu şi alţi colegi economişti subliniind că această creştere economică nu depinde de un clic şi am lansat o întrebare simplă, fundamentală, ca cei care au lansat ideea să verifice dacă în vreo constituţie din lume, peste 200, există o asemenea prevedere. Ce reflectă însă o asemenea propunere îndrăzneaţă? Reflectă o preocupare, la modul cel mai sincer, să asigurăm o creştere economică rapidă pentru că vrem să recuperăm decalajul faţă de celelalte ţări din UE", a spus Isărescu.
El a explicat că sunt doi factori esenţiali care contribuie la creşterea PIB-ului potenţial, respectiv locurile de muncă şi productivitatea, care ar trebui stimulate.
Guvernatorul a atras atenţia că, din 2008 până în prezent, se observă o fractură în aspectul demografic al României, având în vedere că după anii '90 a apărut o "creştere demografică negativă", la care se adaugă migraţia românilor peste graniţe, reprezentând o problemă serioasă pe termen lung dacă nu se iau măsuri, afectând factorul muncă.
"Un factor esenţial al creşterii economice, locurile de muncă, are o problemă serioasă", a spus Isărescu, arătând că românii se vor întoarce în ţară doar dacă vor fi create locuri de muncă.
În ceea ce priveşte productivitatea, el a menţionat că depinde de mai mulţi factori, precum calitatea muncii, management şi investiţii.
"După ce în 2006-2008 am avut medie de şase miliarde de euro pe an, cu vârfurile din 2006-2008 de 10-13 miliarde euro pe an, investiţiile străine s-au dus apoi spre două miliarde de euro. Nu spun că singura sursă de investiţii sunt cele străine, dar singura noastră şansă este ca asemenea cădere a investiţiilor străine să fie compensată de altceva. Noi am sperat ca după 2008-2009 o să compensăm cu fonduri europene, dar am rămas mai degrabă cu un vis", a mai spus Isărescu.
Referindu-se şi la relaţia dintre bănci şi economia reală, guvernatorul l-a parafrazat pe scriitorul Marin Preda, spunând că "dacă încredere nu e, nimic nu e, nu putem spera la redresarea economiei româneşti".
"Scopul este să redăm încrederea între cele două sectoare esenţiale ale economiei, sectorul financiar şi economia reală", a conchis guvernatorul.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe