Isărescu: S-a instalat un fel de defetism extrem de periculos că România nu poate absorbi fonduri UE

Eşecurile repetate ale guvernelor de a absobi fonduri comunitare au cauzat un "defetism", instalat şi la nivelul opiniei publice, că România nu poate atrage bani europeni, extrem de periculos pentru viitorul economiei, întrucât stimularea economisirii grevează consumul, apreciază guvernatorul BNR.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Isărescu: S-a instalat un fel de defetism extrem de periculos că România nu poate absorbi fonduri UE

Isărescu: S-a instalat un fel de defetism extrem de periculos că România nu poate absorbi fonduri UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tot la riscuri este o reducere semnificativă a fluxurilor de capital adresate noilor state ale UE, iar în cazul nostru o situaţie care ne îngrijorează, şi anume că în ciuda acestei evidenţe România nu reuşeşte să atragă mai multe fonduri comunitare. Dimpotrivă, s-a instalat un fel de defetism, extrem de periculos, împărtăşit până la nivelul opiniei publice, că banii aceia oricum nu vin. Spun că este extrem de periculos pentru că asta pune sub semnul întrebării întrega strategie de dezvoltare a României", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful BNR a arătat că aderarea la Uniunea Europeană a fost gândită în contextul în care România va contribui cu numerar la bugetul comunitar, iar pentru o contribuţie de o unitate urma să primească bani europeni de 2-3 unităţi.

"După 2007 acest lucru trebuia să fie prioritar. Nu doar că apare această duplicitate, guvernele spun că este o prioritate, dar în realitate această prioritate nu se simte în cifre. Dar încet-încet s-a încetăţenit ideea că noi nu putem să absorbim fondurile comunitare. Este inacceptabilă această atitudine. Am vrut să o subliniez pentru că era şansa noastră", a continuat Isărescu.

Dincolo de faptul că fondurile europene reprezintă "bani ieftini", oficialul BNR a arătat că România nu are economisire internă suficientă care să compenseze fluxurile externe de capital privat.

"Iar dacă stimulăm în continuare economisirea, cum s-a întâmplat, grevăm asupra cererii de consum. Şi, în consecinţă, toată aceea idee că să stimulăm consumul... păi cu ce să-l stimulezi când lumea economiseşte. Lumea şi corporaţiile economisesc mai mult din diverse motive, inclusiv datorită faptului că băncile stimulează economisirea ca să se balanseze ele (...) Rezolvarea la această problemă majoră, esenţială pentru creşterea de durată a României, era legată de absorbţia banilor comunitari", a conchis Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici