- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Statul să dea semnalul în problema arieratelor, această formă "sălbatică" de creditare
Statul trebuie să dea un semnal pozitiv în rezolvarea problemei arieratelor, o formă "sălbatică" de creditare utilizată şi de către companii, şi care creează o problemă de credibilitate României, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Statul să dea semnalul în problema arieratelor, această formă "sălbatică" de creditare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Este o problemă foarte mare şi nu este numai la nivelul statului. Este un comportament. El trebuie, aş folosi un cuvânt tare, el trebuie eradicat. O economie de piaţă nu poate să funcţioneze dacă există obişnuinţa de a nu face o cheltuială sau de a consuma ceva şi de a nu plăti, sau de a lua un credit sălbatic, pentru că arieratele reprezintă o formă sălbatică, nereglementată, de a obţine un credit pe ascuns, pe uşa din dos", a spus Isărescu la postul public de televiziune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
El a arătat că această formă "sălbatică" de creditare reprezintă o mare problemă de credibilitate pentru România, iar statul trebuie să dea un semnal pozitiv pentru rezolvarea ei.
Pe de altă parte, Isărescu a spus că şi statul, la rândul său, are dificultăţi pentru că există firme care nu îşi achită obligaţiile.
"Se creează un cerc vicios şi este extrem de periculos", a adăugat şeful băncii centrale.
Guvernatorul BNR admite că soluţionarea acestei probleme complexe nu se poate realiza peste noapte.
El a dat ca exemplu plăţile efectuate în sistemul sanitar, când nivelul datoriilor a scăzut pentru o perioadă aproape de zero.
"Au început să crească din nou. Trebuie găsită cauza, orificiul sau orificiile prin care se scurg", a continuat Isărescu.
Întrebat dacă ar fi de acord cu o amnistie fiscală, guvernatorul BNR a spus că aceasta nu este o soluţie întrucât s-ar crea hazard moral şi o obişnuinţă.
"După o asemenea amnistie apare imediat speranţa că va apărea şi alta. Amnistiile sunt extrem de periculoase, a mai spus Isărescu.
Arieratele statului sunt clasificate de către FMI ca datorii angajate, dar neachitate timp de peste 90 de zile.
Guvernul a ratat ţinta stabilită cu FMI pentru nivelul arieratelor la fiecare evaluare de la începutul acordului, în primăvara anului 2009.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO