Isărescu: Strauss-Kahn a criticat Europa, care nu poate impune disciplina macroeconomică

Şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, se află într-un turneu politic şi a criticat în principal Uniunea Europeană, care nu are capacitatea să impună disciplina macroeconomică, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Strauss-Kahn a criticat Europa, care nu poate impune disciplina macroeconomică

Isărescu: Strauss-Kahn a criticat Europa, care nu poate impune disciplina macroeconomică (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Dacă Europa are o problemă acum, şi e clar că are o problemă, este că nu are această capacitate să impună disciplina macroeconomică. Asta este criza europeană, şi cam ăsta este şi discursul lui Dominique Stauss-Kahn. Şi când am venit aici am fost întrebat ce are dom'le cu noi, şi am spus că n-are nimic cu noi, are cu Europa, se află într-un turneu politic şi a zis ceva de Europa, nu... Europa are o problemă mare? Are", a afirmat Isărescu la conferinţa "Guvernarea 1996 - 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani".

Guvernatorul BNR a evocat discursul de retragere al fostului economist şef al Băncii Centrale Europene Otmar Issing, care avertiza că euro este un proiect neterminat, întrucât zona nu are o politică fiscală comună, iar cooperarea între state este îngreunată de interesele naţionale.

"Am asistat la plecarea din postul de economist şef al BCE a celui considerat tatăl euro şi şi-a încheiat discursul spunându-ne: «Domnilor, nu uitaţi, euro este un proiect neterminat, are un singur picior stabil, banca centrală europeană şi politica monetară, are un picior care oricând se poate frânge, politica fiscală comună europeană este înlocuită cu un pact de stabilitate - spunea el - care nu ştim cum va lucra în momente de criză, nu ştim cât de coercitiv este el. Şi al treilea picior care nu există, cooperarea, colaborarea europeană, aici sunt încă interesele statelor»", a citat din memorie Isărescu.

Şeful băncii centrale a amintit că o concluzie similară despre cooperarea europeană a fost trasă şi la întâlnirea Trilateralei organizată în octombrie la Bucureşti.

"67% din germani vor euro renunţând la marcă. Ştiţi ce spuneau nemţii prin '70? Cred în Dumnezeu şi marca germană. Au renunţat pentru euro, dar vor un euro care să semene cu marca nu un euro care să semene cu drahma. Asta este în definitiv problema şi aproape 70% din germani cred în Uniunea Europeană", a arătat Isărescu.

El a povestit că grecul are o replică de înţeles: "Da, dar voi vreţi o Uniunea Europeană germană, care să aplice disciplina germană, dar noi suntem greci".

"Este o chestiume de decenii aici, eu nici nu cred că se va unifica uşor Uniunea Europeană. Faptul că euro este un proiect neterminat şi încă neconsolidat cred că este o chestiune asupra căreia trebuie să reflectăm şi noi", a conchis Isărescu.

Anterior, şeful băncii centrale declarase că presa locală a interpretat greşit declaraţiile şefului FMI, precizând că România nu se află în pericol de a opri plăţile externe.

"Ieri (miercuri - n.r.) a fost o conferinţă şi fără un motiv special, dar pentru că s-a discutat despre datoria externă a România am afirmat că nu cred că există un motiv serios să creadă cineva că România ar putea să înceteze plăţile externe. Apoi televiziunile au cântat şi răscântat o declaraţie a şefului FMI-ului că România va înceta iminent plăţile. Eu nu contest valoarea acestei ştiri şi nu aş vrea să fac un caz din ea. Altminteri, dimineaţă m-am uitat şi aşa de credibil a fost ştirea dată că leul a început să se aprecize, iar CDS-ul României este mai bun decât al Spaniei", a spus Isărescu, prezent la aniversarea a 15 ani de activitate a BVB.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat miercuri într-un interviu acordat postului elveţian TV TSR că niciun stat stat european nu riscă să intre în faliment, însă există ţări mai vulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România şi altele, unde trebuie implementate politici mai dure.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici