Isărescu: Trebuie cadru formal de cooperare cu ASF. Pe risc reputaţional panica se instalează repede

Cooperarea dintre instituţiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar trebuie formalizată cât mai repede din punct de vedere legal, iar principala problemă o va reprezenta riscul reputaţional, care poate genera panică în întreg sistemul financiar, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Trebuie cadru formal de cooperare cu ASF. Pe risc reputaţional panica se instalează repede

Isărescu: Trebuie cadru formal de cooperare cu ASF. Pe risc reputaţional panica se instalează repede (Imagine: Shutterstock)

"Legat de ASF. În mod normal noi trebuie să avem un cadru de cooperare, care este cel european. La nivel europena este Comitetul Europena de Risc Sistemic, despre care am mai vorbit chiar în perioada în care era în formare ASF (...) Acest comitetul naţional de risc sistemic, de data asta, face parte BNR, ASF, şi MFP. În trecut erau cele trei instituii de supraveghere care au dus ulterior la formarea ASF. Din păcate nu avem încă oprdonanţa sau legea care să formalizeze acest lucru, dar în cadrul acestui CERS românesc, să-i zic aşa, comitet româenesc de atacare a riscului pricipala preocupare este cea a schimbului de informaţii şi de experienţă, în măsura în care experineţa supravegherii bancare este semnificativă pentru supravegherea pieţei de capital, de exemplu. Şi evaluarea riscului sistemic, în ce măsură o problemă pentru o zonă, cum este piaţa de capital, are implicaţii în sistemul bancar şi ramificaţii care să ducă risc pentru tot sistemul financiar", a spus Isărescu întrebat cum vede implicaţiile pentru sistemul financiar al situaţiei de la casa de brokeraj Harinvest, în care este implicată şi divizia de brokeraj a unei bănci.

Guvernatorul BNR a arătat că instituţia pe care o conduce furnizează din experienţa sa, pentru că banca centrală "a dat cu capul", mai ales că din anii 90, de probleme în bănci, şi cunoaşte ce eforturi trebuie făcute pentru a supraveghea entităţi financiare.

"Nu am văzut pe piaţa monetară sau valutară din România categorii de operaţiuni pe care am înţeles că s-ar fi întâmplat pe piaţa de capital. Acolo lucrurile sunt mult mai bine controlate. Noi din când în când, când observăm că cineva îşi face aripi şi vrea să-şi umfle poziţiile, şi aşa mai departe, considerăm că o intervenţie preemtivă este binedefinită", a continuat Isărescu.

Întrebat dacă amânarea despăgubirii investitorilor de la Harinvest până la finalizarea anchetei demarată la cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară nu ar putea să genereze neîncredere şi în rândul deponenţilor în bănci care sunt asiguraţi de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, guvernatorul BNR a arătat că este de acord cu faptul că orice eveniment din domeniul poate genera un risc reputaţional care să se extindă şi în alte sisteme financiare.

"Există riscul riscul reputaţional. Când ne vom vedeea în cadrul legal, în acest comitet de risc sistemic, una dintre probleme este riscul reputaţional, pentru că în astfel de momente tensionate, pentru publicul larg, că e piaţă de capital, că e fond, că e bancă, noi am trăit asta în 2000 (...) panica se poate răspândi foarte repede", a conchis Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici