- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Trebuie să rediscutăm ţinta de adoptare a euro, pentru ca obiectivul să fie credibil
Programul de adoptare a euro de la 1 ianuarie 2015 trebuie rediscutat, inclusiv ţinta stabilită, pentru ca obiectivul să fie credibil, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Isărescu: Trebuie să rediscutăm ţinta de adoptare a euro, pentru ca obiectivul să fie credibil (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
El a precizat că trebuie rediscutat dacă obiectivul de adoptare a euro la 1 ianuarie 2015 mai este fezabil, dar că BNR "se bate pentru el".
"Ne-am exprimat punctul de vedere că această ţintă, a adoptării euro, poate să fie de asemenea un catalizator pentru coerenţa politicilor. Din acest punct de vedere îl vom susţine, dar în momentul în care evoluţiile duc în mod clar spre altceva şi ţinta nu mai este credibilă, bineînţeles că trebuie să o rediscutăm, pentru că un element esenţial al credibilităţii este realismul ţintei", a explicat Isărescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Inflaţia statelor care doresc să adopte euro nu trebuie să depăşească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflaţiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie să reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.
De asemenea, datoria publică se poate plasa la maxim 60% din PIB, iar cu doi ani înainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie să adere la ERM-2 (Mecanismul European al Ratelor de Schimb), demonstrând astfel stabilitatea monedei naţionale prin menţinerea variaţiei acesteia în cadrul unei marje de 15% faţă de o paritate stabilită în raport cu euro.
BNR a revizuit vineri prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO