- Home
- Economic
- BUCURESTI, (05.10.2011, 20:40)
- Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Trebuie să terminăm cu disputa internă, acordurile au fost necesare, reformele benefice
Disputa internă privind acordurile cu FMI şi CE trebuie să înceteze pentru că înţelegerile au fost necesare şi gândite serios, iar reformele au îmbunătăţit fundamentele economice, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că prin acestă poziţie nu vrea să susţină Guvernul.
Urmărește
329 afișări
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Reformele din ultimii ani şi aceste acorduri au dus la îmbunătăţirea fundamentelor economiei româneşti. Poate e cazul să terminăm marea dispută internă, voi fi şi eu urecheat la rândul meu de liderii politici, dar cred că este necesar să închidem discuţia. Acordurile au fost necesare, s-a asigurat stabilitatea financiară, căderea economică putea fi atenuată dacă absorbeam mai bine fodurile. Aceasta este soluţia, dar eu m-am fript odată că ţara e pregatită să absoarbă fondurile UE. M-am fript şi în 2009, şi în 2010 că ţara e pregatită să absorbă fondurile UE", a spus Isărescu, la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Potrivit guvernatorului BNR, FMI şi UE, nu doar banca centrală, au certificat că în ultimii trei ani România şi-a imbunătăţit fundamentele faţă de siuaţia din 2008 şi unul dintre principalii indicatori a fost deficitul de cont curent, care a coborât cu aproape zece puncte procentuale din PIB, de la 14% la 4%, ajustare care prin esenţa ei a fost dureroasă din punct de vedere social.
"Toate acestea sunt date pe care cel mai bine este să le citim în analizele de pe internaţional, dacă nu credem în ceea ce spune BNR, şi intrăm din nou în acest joc că de fapt sprijinim Guvernul sau nu. Noi încercam să sprijinim ţara şi să spunem care este adevarul. Eu zic să închidem discuţia, şi asta înseamnă ca o bună parte din ce trebuia să se facă nu doar că s-a facut, dar s-a dovedit a se face relativ solid", a afirmat Isărescu.
Şeful BNR consideră că nu se poate decorela nicicum scăderea economică de 7% din 2009 de reducerea deficitului de cont curent de la 14% la 4%.
"Care era speranţa şi cum a fost făcut programul? Că se vor retrage capitalurile private, dar vom reuşi sa atragem bani comunitari. Nu s-a întâmplat, dar fundamentele s-au îmbunătăţit enorm, cel puţin acest deficit enorm, pentru care am fost depunctaţi, cu o componentă majora de deficit pe termen scurt. Deficitul bugetar era normal să explodeze pentru că el era creat pe intrări de capital cu economie supraîncalzită, cu salarii peste productivitate, o acivitate pe real estate aproape de o bulă imobiliară", a continuat Isărescu
Guvernatorul BNR a ţinut să menţioneze că economia se menţine pe deficite înalte, chiar mai adânci decat în cazul altor state din regiune, al căror risc este perceput mai înalt, iar în acest context eforturile de ajustare şi reformele structurale trebuie sa continue.
"Analiştii, şi chiar boardul FMI, au discutat că încă mai avem de facut eeforme în asistenţa socială, sănătate, infrastructură ...Dacă fondurile europene vor fi atrase aşa cum se aude că au fost realizate proiectele, atunci eu nu sunt pesimist pentru creşterea economică de la anul, dar nu cu ea ne batem, poate fi 4% la anul, dar nu cu ea ne batem, ci cu percepţia. Acum, dacă ne ducem în faţa pieţelor cu o creştere economică încetinită ... Nu cred că percepţia legată de absorbţia fondurilor se va îmbunătăţi până nu se vor vedea rezultatele, trebuie să atragi miliardul de euro. M-am fript în 2009, am crezut în acest lucru", a mai spus Isărescu.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe