- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.01.2020, 16:37)
- Mihai Gongoroi , Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Un deficit suplimentar de peste 1% în numai o lună şi jumătate nu am mai prea văzut
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că nu prea a mai văzut crearea unui deficit bugetar suplimentar de peste 1% din PIB în numai o lună şi jumătate. Isărescu a precizat că banca naţională este preocupată de situaţia fiscal-bugetară, care reprezintă nucleul de probleme.
Urmărește
1700 afișări
"Suntem preocupaţi de situaţia fiscal-bugetara, credem că aici e nucleul de probleme caruia trebuie sa-i facă faţă BNR si sa spunem ţara, economia, pentru a se ajunge la o stabilitate macroeconomică sustenabilă, dar cum am mai spus repet şi acum. Sunt multe probleme şi sprijinim abordarea Guvernului pas cu pas. Sprijinim această abordare. Mai întâi a trebuitsă se clarifice situaţia bugetară pentru sfârşit de an şi înteleg ca s-a clarificat în mare măsură, am avut un deficit bugetar mult mai mare decât limita de 3%, apoi acel surplus de deficit, surplus nu în sens pozitiv, a trebuit să fie finanţat în două luni de zile şi iată ca s-a atins acest obiectiv. Am conlucrat cu Guvernul pentru acest obiectiv şi această conclucrare a însemnat ca nu a explodat nici cursul, nici dobânzile. Eu am trăit multe perioade de sfârşit de an în perioada în care am ocupat această funcţie şi pot să spun că un deficit supliementar de peste 1 şi ceva la sută în numai o lună şi jumătate nu am prea văzut", a declarat miercuri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Isărescu a spus că deficitul mai mare este o aducere la realitate şi o evitare a amânării de plaţi.
"BNR şi eu personal am fost împotriva amânării obligaţiilor bugetare numai cu scopul de a atinge obiectivul de 3%. Asemenea amânări creează arierate în lanţ. Ele sunt cauzate de asemenea de faptul ca bugetul nu încasează cât e programat. Dar aici e un cerc vicios, cineva trebuie să spargă, să facă primul pas. Deci faptul că s-au plătit obligaţiile bugetare credem că este un lucru pozitiv", a afirmat guvernatorul.
Isărescu a reiterat că banca naţională nu consideră că o corecţie brutală, bruscă, a deficitului, este suportabilă de către economie în acest an.
"Suntem pentru o corecţie fiscală, bugetară, sustenabilă, tolerată de către economie şi care să nu împingă economia şi ţara către o încetinire mai accentuată a creşterii economice şi eventual spre o recesiune. Suntem foarte prudenţi în a sugera cel puţin o majorare de impozite în acest an. Cu greu, eu personal, dar aici bineînteles este politica Guvernului. Văd că o asemenea majorare ar putea chiar accentua deficitul. Ieşirea dintr-o politică fiscală pro-ciclică pronunţată în ultimii 3 ani este foarte grea. Este o sarcină extrem de dificilă şi scuzaţi comparaţia, dar unul care apasă foarte tare pe acceleraţie nu cred că este ijndicat să apese foarte tare pe frână decât dacă vrea să zboare prin parbriz", a precizat Mugur Isărescu.
În şedinţa de politică monetară de miercuri, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; totodată, a decis menţinerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit şi la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe