- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Una dintre marile probleme ale României este modul cum decurge dezbaterea politică
Modul cum decurge dezbaterea politică şi politicile guvernamentale prociclice reprezintă una dintre marile probleme ale României, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Isărescu: Una dintre marile probleme ale României este modul cum decurge dezbaterea politică (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
"Una dintre marile probleme ale României rămâne cum decurge dezbaterea politică, precum şi promovarea de politici guvernamentale prociclice", a spus Isărescu la un seminar organizat la BNR.
Reprezentanţii băncii centrale au criticat în repetate rânduri politica prociclică fiscală şi salarială de până în 2008, care a dus la deteriorarea structurii bugetare şi creşterea excesivă a deficitului, ceea ce a forţat ca politicile guvernamentale să rămână prociclice şi după declanşarea crizei financiare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
De altfel, guvernatorul BNR afirma cu o zi în urmă că pentru a avea o politică fiscală anticiclică deficitul bugetar al României ar fi trebuit să "se ducă" la 12% din PIB.
El adăuga că politicile privind reformele structurale au fost amânate după intrarea în UE, inclusiv în perspectiva anilor electorali 2008-2009.
În discursul de joi de la BNR, Isărescu a luat apărarea băncilor, arătând că nu li se poate cere o politică anticiclică şi nu pot fi forţate să acorde credite în condiţii de risc şi incertitudini, riscând astfel banii deponenţilor.
"Băncile sunt prociclice, e clar. Nu putem să le cerem să fie anticiclice, pentru că atunci nu ar mai face business, ar face altceva. BNR poate fi anticiclic. Noi ne putem permite să facem şi pierdere", a spus Isărescu.
El a continuat arătând că bancherul nu este un caritabil, iar în condiţii de criză este normal să-şi întărească sistemele de triere ale clienţilor, care în perioade de avânt economic tind să fie mai laxe.
"Este o alchimie extrem de interesantă între bancher şi client. Bancherul este pe de o parte prietenul clientului, dar se şi luptă permanent cu el. De fapt, ambii se luptă cu gândul că fac profit şi o activitate benefică", a spus Isărescu.
El spune că majoritatea debitorilor uită că băncile nu lucrează cu proprii bani, ci în general cu banii deponenţilor, iar clienţii care sunt "triaţi" în perioadă de criză sunt şi mai vocali.
"Bineînţeles că mai toţi avem depozite la bănci, dar când apărem pe partea cealaltă, ca aplicanţi la credite, uităm de treaba asta", a mai spus Isărescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO