Isărescu: Vârful presiunilor pe curs a trecut - VIDEO

Vârful presiunilor speculative şi nespeculative ale cursului de schimb a trecut, iar politicile fiscale şi salariale sunt mult mai adecvate decât în perioada anterioară, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Vârful presiunilor pe curs a trecut - VIDEO

Isărescu: Vârful presiunilor pe curs a trecut

"Vârful presiunilor speculative şi nespeculative asupra cursului de schimb considerăm că a trecut. (...) Este adevărat că şi politicile fiscale şi salariale, cu toate greutăţile lor, sunt mult mai adecvate, comparativ cu ce se întâmpla în toamnă, cu promisiunile electorale sau cu ce se prefigura, hai să spunem, în luna decembrie", a afirmat Isărescu.

El a explicat că reducerea relativă a riscului de depreciere a leului are ca fundament ajustarea rapidă a dezechilibrelor externe, mai repede decât anticipa chiar banca centrală, chiar dacă nu s-a ajuns încă la un nivel sustenabil pe termen mai îndelungat.

"Nu doar cursul şi-a făcut datoria, dar şi decelerarea cererii", a spus Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, un alt element care ajută la eliminarea presiunilor pe curs îl reprezintă acordul cu Fondul Monetar Internaţional, UE şi alte instituţii financiare.

El a arătat că toate prognozele internaţionale indică o continuare a crizei, respectiv o slăbire a cererii pe plan mondial, cu impact corelat asupra economiei româneşti.

"La nivelul cererii, am intrat în zona gap-ului negativ. Nu mai avem presiuni din partea cererii, s-au închis în septembrie-octombrie. Prognoza indică menţinerea gap-ului negativ timp de câteva trimestre", a spus Isărescu.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici