Prima pagină » Economic » Isărescu vede dobânda pe o traiectorie descendentă în linie cu inflaţia

Isărescu vede dobânda pe o traiectorie descendentă în linie cu inflaţia

Rata dobânzii de politică monetară va scădea gradual, în linie cu traiectoria descendentă a preţurilor de consum, fără ajustări bruşte, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.
Isărescu vede dobânda pe o traiectorie descendentă în linie cu inflaţia
31 mai 2009, 13:48, Economic

"O traiectorie a dobânzii fără mişcări bruşte e de preferat uneia cu mişcări brutale. Cel puţin datele de până acum ne arată că traiectoria inflaţiei este evident descendentă. Personal, cred că o traiectorie a ratei dobânzii în concordanţă cu traiectoria ratei inflaţiei, deci fără mişcări brutale, este preferabile oricărei alte variante…..nu văd de ce-ar trebui mişcări brutale pentru că n-avem incertitudini majore legate de traiectoria creşterii preţurilor. Probabil, la produsele alimentare dinamica preţurilor va depinde şi de secetă", a spus Isărescu.

Inflaţia lunară s-a redus în aprilie la 0,27%, aproape la jumătate faţă de nivelul de 0,5% consemnat în martie, iar rata anuală a coborât de la 6,71% la 6,45%. Banca Naţională a României a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual, şi prognozează că indicatorul se va plasa la 4,4% în luna decembrie.

De la începutul anului, BNR a redus de două ori rata dobânzii de politică monetară, de la 10,25% în decembrie 2008 la 9,5% pe an, aplicată de la 7 mai.

"Susţin în continuare că o ţară ca România nu-şi permite rate reale (ale dobânzii – n.r.) peste 3%. Rata reală inclusă în modelul nostru macroeconomic este chiar mai jos de atât", a adăugat guvernatorul BNR.

Dacă se va menţine până la finele anului ecartul dintre inflaţie şi dobândă, rata de politică monetară ar putea, astfel, să coboare până în jur de 7 – 7,5% pe an.

În ultimul raport asupra inflaţiei, banca centrală a arătat că există şanse mari de reintrare în intervalul de variaţie ţintit, iar riscurile de ieşire din bandă sunt mai mari în acest moment pe partea de jos a ţintei decât de depăşire a limitei superioare.

"În cazul unei secete puternice, impactul asupra inflaţiei ar putea fi contrabalansat de faptul că înregistrăm o contracţie puternică a cererii interne", a explicat Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Criteriile de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009 au fost stabilite în jurul nivelului central de 6,4%, respectiv 5,7%, iar rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de ţintă.

Varianta integrală a interviului acordat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va fi publicată în Anuarul Financiar MEDIAFAX.