- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.09.2014, 18:07)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Vom analiza cu mare atenţie altă reducere a dobânzii. Rezervele minime obligatorii vor scădea fără să reducem
Viitorul Consiliu de Administraţie al BNR va analiza cu foarte mare atenţie orice viitoare reducere a dobânzii, având în vedere treiectoria incertă a inflaţiei pe termen lung, dar va continua reducerea treptată a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, fără să afecteze rezerva valutară.
Urmărește
339 afișări
Mugur Isărescu (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)
"Pentru că nu suntem siguri pe menţinerea inflaţiei la niveluri reduse a la longue, cred că viitorul CA, dacă va lua decizii de reducere de dobândă, le va lua cu foarte mare atenţie", a spus Isărescu la conferinţa de prezentare a deciziilor de politică monetară adoptate marţi de banca centrală.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis marţi în şedinţa de politică monetară să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută la 16%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Isărescu afirmă că nu vede vreun risc de a inversa trendul în următoarele 12 luni şi de a majora dobânda, dar nu poate exclude un astfel de scenariu.
El a arătat că reducerea rezervelor minime obligatorii în valută se va realiza fără a afecta nivelul rezervelor în valută la BNR, ceea ce sugerează că banca centrală va continua cumpărările de valută din piaţă, pentru a compensa sumele eliberate către bănci.
Această declaraţie reprezintă şi o indicaţie pentru cursul de schimb, întrucât în ultimele luni BNR a contracarat aprecierea monedei naţionale sau chiar a acţionat în sensul deprecierii tocmai prin cumpărări de valută de pe piaţă.
Pe de altă parte, Isărescu a mai explicat că reducerea dobânzii a fost motivată şi de deciziile BCE, întrucât a păstra un ecart disproporţionat între dobânzile interne şi cele din regiune prezintă riscuri.
"Vedem cum inflaţia scăzută ne afectează pozitiv. Nu suntem în pericol de deflaţie, probabil că în septembrie, pe fondul reducerii preţurilor din septembrie anul trecut, din scădere TVA la pâine, rata inflaţiei va reveni peste 1%, dar suntem mult sub traiectoria noastră", a completat Isărescu.
El a arătat că situaţia de la nivel european, "aşa complicată cum este", pare să determine o inflaţie mai scăzută în România.
Oficialul BNR a adăugat că embargoul pus de Rusia pentru produsele alimentare a determinat scăderi ale preţurilor volatile, cauzate nu doar de intrări din alimente ieftine din UE, ci şi din Republica Moldova.
"Realitatea este că în această perioadă, şi în lunile următoare, inflaţia va fi semnificativ mai redusă (...) Formula mea finală este că nu putem rămâne străini de ceea ce se întâmplă în Europa şi în zonă", a conchis Isărescu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe