Israelul cere Olandei să se opună boicotării a cinci bănci israeliene

Publicat: 11 01. 2014, 08:47
Actualizat: 08 06. 2014, 22:38

„Directorul general adjunct pentru Afaceri Europene al Ministerului de Externe, Raphaël Schutz, i-a spus ambasadorului olandez că decizia fondului de pensii PGGM de a boicota Israelul este inacceptabilă”, a anunţat Ministerul israelian de Externe într-un comunicat, precizând că ambasadorul Olandei în Israel, Caspar Veldkap, a fost convocat pentru „clarificări”.

„De asemenea, i s-a subliniat că noi aşteptăm de la Guvernul olandez, în spiritul prieteniei care există între ţările noastre, să ia o poziţie fără echivoc împotriva unor astfel de măsuri, care nu contribuie decât la înrăutăţirea relaţiilor israeliano-olandeze”, adaugă textul.

Fondul de pensii PGGM, unul dintre cele mai mari din Olanda, a anunţat, miercuri, că a întrerupt colaborarea cu cinci bănci israeliene, din cauza activităţilor lor în coloniile israeliene.

PGGM, care asigură gestionarea a 153 de miliarde de euro, urmează o decizie similară a unui alt gigant olandez, Vitens. Această companie de apă potabilă a anunţat, la începutul lunii decembrie, că întrerupe colaborarea cu societatea israeliană de distribuţie a apei Mekorot, din cauza „contextului politic”.

Mekorot, care furnizează apă în coloniile din Cisiordania, a fost acuzată atunci că duce o politică discriminatorie faţă de palestinieni în accesul la apă potabilă.

Boicotarea unor societăţi israeliene care desfăşoară activităţi în coloniile din teritoriul palestinian a înregistrat recent o serie de succese, încurajând promotorii săi şi stârnind îngrijorări în Israel în privinţa unei generalizări a acestei modalităţi de a acţiona.

Cea mai mare Biserică Protestantă din Canada a decis astfel să boicoteze trei întreprinderi israeliene, iar Guvernul român a refuzat să trimită lucrători în construcţii.

Aceste măsuri intervin la câteva luni după ce Uniunea Europeană (UE) a adoptat „linii directoare” prin care exclude din cooperarea sa instituţiile şi întreprinderile israeliene care desfăşoară activităţi în teritoriile ocupate.