- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Italia a împrumutat 8 miliarde euro pe şase luni, la o dobândă aproape dublă faţă de octombrie
Italia a atras vineri de pe piaţă 8 miliarde euro prin vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea la şase luni, reuşind să împrumute suma ţintită, însă la cea mai mare dobândă din august 1997, de 6,5%, aproape dublă faţă de randamentul de 3,5% acceptat la finele lunii octombrie.
Italia a împrumutat 8 miliarde euro pe şase luni, la o dobândă aproape dublă faţă de octombrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oferta a fost suprasubscrisă de 1,47 ori, în timp ce la licitaţia anterioară, din octombrie, a atras o cerere cu 57% mai mare, transmite Bloomberg.
Premierul italian Mario Monti s-a alăturat în ultimele zile apelurilor lansate de cancelarul german Angela Merkel şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy pentru o coordonare fiscală mai strânsă în zona euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
BCE cumpără obligaţiunile Italiei şi Spaniei de pe pieţe din august, încercând să împingă în jos dobânzile plătite de cele două ţări.
Dobânda obligaţiunilor italiene de referinţă, cu maturitatea la zece ani, a sărit la 7,3% după licitaţia la şase luni, în urcare cu 19 puncte de bază, sau 0,19 puncte procentuale.
Costurile de împrumut ale Italiei se menţin astfel la maximul ultimilor 14 ani.
Italia a programat pentru anul viitor plasamente de obligaţiuni de 440 miliarde euro, iar oficialii Trezoreriei susţin că dobânzile mari nu vor avea efecte de durată asupra datoriei de stat.
Sumele "par prohibitive, dar nu sunt, deşi situaţia a devenit ceva mai complicată, pentru că investitorii se tem de volatilitate", a declarat săptămâna trecută Maria Cannata, director responsabil de datoria publică la Trezoreria Italiei.
Următoarea scadenţă semnificativă a Italiei va avea loc pe 1 februarie, când guvernul trebuie să răscumpere obligaţiuni de 26 miliarde euro vândute acum zece ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO