Italia a redus estimările privind PIB în 2011-2013 şi ar putea anunţa noi măsuri de austeritate

Guvernul italian a redus puternic prognozele de creştere economică pentru 2011, 2012 şi 2013, iar în scurt timp ar putea anunţa un nou pachet de măsuri de austeritate, al treilea de la declanşarea crizei, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Italia a redus estimările privind PIB în 2011-2013 şi ar putea anunţa noi măsuri de austeritate

Italia a redus estimările privind PIB în 2011-2013 şi ar putea anunţa noi măsuri de austeritate (Imagine: Shutterstock)

Italia, a treia economie a zonei euro, va creşte cu 0,7% în acest an, cu 0,6% anul următor şi cu 0,9% în 2013, potrivit unui document aprobat de guvernul de la Roma. Precedenta prognoză prevedea majorări ale PIB de 1,1%, 1,3% şi 1,5%.

Revizuirea negativă era anticipată, ca urmare a cererii externe mai reduse şi a impactului intern al unui pachet de măsuri de austeritate de 54 de miliarde de euro, aprobat de parlament săptămâna trecută.

Estimările guvernului, întocmite de ministrul Economiei, Giulio Tremonti, menţin obiectivul de a elimina deficitul bugetar până în 2013. Autorităţile se aşteaptă, chiar, la un surplus de 0,2% în 2014.

Următorul pachet de măsuri de austeritate, care urmează programului de 54 de miliarde de euro şi include vânzarea de proprietăţi ale statului, respectiv privatizarea unor servicii publice, va fi prezentat Parlamentului în "câteva săptămâni, dacă nu chiar zile", a declarat, miercuri, ministrul de Externe, Franco Frattini.

Măsurile, alături de aprobarea de noi reforme fiscale, vor avea ca scop reducerea datoriilor pe termen mediu şi va îndeplini recomandările Băncii Centrale Europene, ministerelor şi companiilor private.

Companiile strategice deţinute de stat, precum cele din sectorul petrolier, electricitate sau înaltă tehnologie, nu vor fi, probabil, incluse în procesul de privatizări, a spus Frattini.

Măsurile au importanţă psihologică pentru Italia, care se confruntă cu presiuni crescute din partea investitorilor care fac speculaţii că ţara ar putea ajunge în situaţia Greciei, Irlandei sau Portugaliei, de a cere ajutor financiar de la UE şi FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici