Capitala are buget, dar sumele nu sunt pe placul tuturor. STB se numără printre pierzătorii de anul acesta, iar asta poate afecta direct populaţia.
Subvenţiile societăţii au fost diminuate cu 100 de milioane de lei şi a rămas cu un singur milliard de lei. Efectele le pot resimţi călătorii bucureşteni plătind mai mult pentru un bilet.
Iar asta nu este singura problemă. Oamenii ar putea plăti mai mult în condiţiile în care nu vor fi aduse îmbunătăţiri ale condiţiilor de transport, întrucât a fost micşorat, tot cu 100 de milioane de lei, şi bugetul folosit pentru a achiziţiona autobuse şi tramvaie noi, electrice.
Horia este sătul de maşinile si tramvaiele învechite de la STB şi ne-a spus ca ar prefera să plătească şi cu 20 de lei mai mult pentru un bilet numai să ajungă maşina la timp în staţie.
”50 de lei mi se pare o sumă decentă pentru oraşul Bucureşti, având în vedere că în alte oraşe suma este mai mare. Ce mă enervează e că sunt foarte aglomerate şi că nu se respectă programul de mers. Eu aş da şi 70 de lei pentru abonament dar să circule cum trebuie”, afirmă bucureşteanul.
Bugetul din acest an este estimat la circa 5,8 miliarde de lei, comparativ cu bugetul din 2020 al fostei administraţii, care a fost de 10 miliarde de lei.
Nicuşor Dan, primarul Capitalei, dă asigurări că nu vor fi probleme, deşi bugetul este aproape la jumătate faţă de anul trecut: ”Este un buget al curăţeniei, din care scoatem cheltuielile inutile”.
BUGET PMB
2020 – 10 miliarde de lei
2021 – 5,8 miliarde de lei
Reduceri din bugetul Capitalei în 2021
Reabilitarea sistemului de termoficare: – 600 milioane ron
Subvenţia la căldură: – 150 milioane ron
Investiţii (construcţia de piste pentru biciclişti, etc): – 70 milioane ron
Lucrări la staţia de epurare Glina: – 49,4 milioane ron
Achiziţia de autobuze electrice: – 42,5 milioane ron
Reduceri subvenţii STB -100 milioane ron