„Guvernul şi-a făcut partea sa, compania nu”, a declarat Adolfo Urso în timpul unui eveniment la Rimini, acuzând compania de reducerea producţiei şi de punerea în pericol a locurilor de muncă, scrie Politico.
„Este datoria Fiat (una dintre mărcile Stellantis – n.r.) … să relanseze industria auto în Italia astăzi. Iar noi aşteptăm aceste răspunsuri de mult, mult prea mult timp”, a declarat Urso.
Comentariile vin pe fondul unei dispute de lungă durată între guvernul italian şi Stellantis, compania născută în 2021 din fuziunea franco-italiană dintre Fiat-Chrysler şi producătorul Peugeot PSA.
Urso a confirmat că Italia curtează producătorii auto chinezi pentru a produce în ţară, susţinând că „este nevoie de cel puţin un alt producător auto”.
Guvernul italian şi-a ţinut promisiunile şi a dat curs tuturor solicitărilor directorului general al Stellantis, Carlos Tavares, a susţinut Urso. Printre acestea se numără alocarea de mai mulţi bani pentru un bonus de achiziţie şi opoziţia faţă de noile norme UE privind poluarea auto, cunoscute sub numele de „Euro 7”.
Urso a criticat şi producătorul de baterii ACC, susţinut de Stellantis, pentru că a suspendat planurile de a construi o fabrică în oraşul Termoli şi a ameninţat că va retrage subvenţiile alocate proiectului în cadrul fondului italian de redresare post-pandemică.
Într-un comunicat, Stellantis a îndemnat guvernul să „contribuie la crearea condiţiilor potrivite pentru competitivitate, dinamica pieţei şi, de asemenea, pentru linişte, care sunt esenţiale pentru realizarea tranziţiei importante prin care trece mobilitatea”.
Stellantis a adăugat că proiectele ACC de a construi noi fabrici în Italia şi Germania sunt actualizate pentru a ţine pasul cu noile tehnologii de baterii.
În luna aprilie Stellantis a trebuit să schimbe numele unui model Alfa Romeo.
Alfa Romeo „Milano” iritase guvernul italian, deoarece maşina este fabricată în Polonia, aşa a că SUV-ul a fost redenumit Junior.