Cu Emmanuel Macron pe cale să devină preşedintele Franţei, punând astfel capăt pericolului ca euroscepticismul să ajungă la conducerea celei de-a doua economii ca mărime din zona euro, a venit vremea ca publicul să-şi mute atenţia peste Alpi.
Banca Centrală Europeană este foarte atentă la ce se întâmplă acolo. Luna trecută, instituţia a cumpărat prin programul său de achiziţii de active mai multe obligaţiuni italiene, dar şi franţuzeşti, decât îi permit propriile reguli, probabil pentru a ţine în lesă pieţele în vremuri tensionate, potrivit Reuters.
În Italia, este pe cale să se nască o furtună economică şi politică şi nu sunt semne că cineva o poate opri, notează Bloomberg.
Falimentul Alitalia este doar una dintre probleme. Datoria publică se situează la aproape 133% din PIB, faţă de 96% din PIB cât este în cazul Franţei. Rata şomajului trece de 11%. Este posibil ca această evoluţie slabă să aibă de-a face cu euro. Bailouturile bancare tulbură şi ele de mult timp liniştea.
Este plauzibil ca economia să fie acum într-o situaţie mai bună dacă Italia şi-ar fi păstrat moneda proprie, notează Il Sole 24 Ore.
Între timp, situaţia de pe scena politică merge din rău în mai rău. Mişcarea 5 Stele, o forţă populistă care ar vrea un referendum privind statutul Italiei de membru al zonei euro, are scoruri mari în sondajele de popularitate şi în prezent concurează umăr la umăr cu Partidul Democrat.
Eurofilii italieni sunt ocupaţi cu căutarea unui Macron italian, cineva care poate lupta şi contra curentului „Italeave“ sau „Italexit“.
Citiţi continuarea articolului pe www.zf.ro.