Italia, prima victimă a crizei? Fondurile speculative au făcut cel mai mare pariu împotriva Italiei de la criza financiară globală încoace

  • Fondurile speculative au făcut cel mai mare pariu împotriva obligaţiunilor guvernamentale italiene de la criza financiară globală încoace, din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de tulburările politice de la Roma şi de dependenţa ţării de importurile de gaze ruseşti.
  • "Italia pare că va fi cea mai vulnerabilă [ţară] la înrăutăţirea condiţiilor economice", a declarat un mare investitor în fonduri speculative, adăugând că astfel de pariuri sunt acum "larg răspândite", mulţi manageri jucând pe diferenţa dintre obligaţiunile germane şi cele italiene.
Urmărește
8147 afișări
Imaginea articolului Italia, prima victimă a crizei? Fondurile speculative au făcut cel mai mare pariu împotriva Italiei de la criza financiară globală încoace

Italia, prima victimă a crizei? Fondurile speculative au făcut cel mai mare pariu împotriva Italiei de la criza financiară globală încoace

Valoarea totală a obligaţiunilor italiene împrumutate de investitori pentru a paria pe o scădere a atins luna aceasta cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008, depăşind 39 de miliarde de euro, potrivit datelor S&P Global Market Intelligence.

Graba investitorilor de a paria împotriva Italiei are loc în contextul în care ţara se confruntă cu dificultăţi economice cauzate de creşterea preţurilor la gazele naturale în Europa, precum şi cu un climat politic tensionat, în contextul în care se apropie alegerile din septembri, relatează FT.

"Este cea mai expusă [ţară] în ceea ce priveşte ceea ce se întâmplă cu preţul gazelor naturale, iar politica este o provocare", a declarat Mark Dowding, director de investiţii la BlueBay Asset Management pentru Financial Times, care administrează active de aproximativ 106 miliarde de dolari.

Luna trecută, FMI a avertizat că un embargo asupra gazului rusesc ar duce la o contracţie economică de peste 5% în Italia şi în alte trei ţări, dacă Europa nu îşi vor împărţi propriile livrări.

O perioadă de calm politic relativ, după numirea lui Mario Draghi în funcţia de prim-ministru în februarie 2021, a fost spulberată în luna iulie a acestui an, când fostul şef al BCE a demisionat, iar coaliţia sa de uniune naţională s-a destrămat.

Alegerile anticipate sunt acum programate pentru luna septembrie, lidera naţionalistă Giorgia Meloni fiind considerată favorită pentru a deveni următorul premier. Miercuri, Draghi a făcut apel la partidele care concurează în alegeri să îşi respecte angajamentele Italiei în materie de reformă financiară.

"Credibilitatea internă merge mână în mână cu credibilitatea internaţională", a declarat Draghi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici