Iulian Iancu: Soluţia pentru salvarea Arpechim - statul să conteste în instanţă decizia de închidere

Deputatul PSD Iulian Iancu susţine că soluţia pentru salvarea rafinăriei Arpechim ar fi ca reprezentantul Guvernului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom să conteste în instanţă decizia de închidere a rafinăriei, el spunând că există un termen de şase luni în care poate fi găsită o rezolvare.

Urmărește
17 afișări

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedinte al Comisei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, a făcut aceste declaraţii joi, la finalul unei întâlniri a reprezentanţilor OMV Petrom cu prefecţii de Argeş şi Vâlcea şi cu conducerea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, în care s-a discutat despre situaţia rafinăriei Arpechim.

"Acţionarul minoritar, în speţă statul român, are dreptul să conteste în instanţă această decizie de închidere. Oricum, în interval de şase luni nu se poate întreprinde nicio acţiune concretă de dezafectare a vreunei instalaţii de pe platforma Arpechim. În acest interval de timp pot reieşi soluţii de relansare economică pe acest lanţ economic. Cea mai credibilă soluţie este un contract de procesare a ţiţeiului pe această platformă, astfel revitalizând şi rafinarea şi parte de petrochimie şi nefiind obligat un agent economic român să facă acest efort", a spus Iancu.

Potrivit acestuia, următorul pas va fi "o analiză foarte atentă a acestor concluzii, cu ministrul Ecomiei, după care analiza se va muta la nivelul premierului".

Managerul general al Combinatului Chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu, a declarat, la rândul său, că rafinăria Arpechim ar putea fi preluată de către unitatea pe care o conduce.

"În situaţia în care statul român, ca acţionar, decide acest lucru, bineînţeles că avem în vedere acest lucru, mai ales că petrochimia pe care noi am preluat-o este strâns legată de partea de rafinare", a spus Roibu, răspunzând unei întrebări.

Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a spus că singurul care poate "întoarce" decizia de închidere a rafinăriei este Guvernul, el precizând că trebuie ţinut cont şi de partea socială pe care o implică decizia, respectiv concedierea a 700 de persoane.

La rândul său, prefectul de Argeş, Gheorghe Davidescu, a declarat că sunt "şanse şi speranţe" ca rafinăria să fie salvată prin preluarea de către un investitor.

"Sunt şase şi speranţe ca atât rafinăria, cât şi petrochimia să fie salvate. Există un termen de şase luni, care a fost anunţat de către conducerea OMV, în care se va discuta orice variantă posibilă de preluare, printr-o formă sau alta. Cert este că s-a stabilit astăzi ca nicio capacitate din platformă să nu fie dezmembrată, să se asigure o conservare, beneînţeles fără investiţii, pentru că nu au fost de acord să cheltuiască în aceste şase lună fără să aibă o garanţie că rafinăria va fi vândută", a spus prefectul.

Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom (SNP) a decis, în 24 martie, închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim Piteşti, deoarece opţiunea vânzării nu este fezabilă în contextul în care compania nu a găsit un cumpărător "credibil" care să aibă expertiza şi resursele financiare pentru operarea rafinăriei.

Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.

După oprirea permanentă a rafinăriei, o serie de rezervoare, infrastructura logistică şi facilităţile auxiliare vor continua să fie exploatate ca şi depozit. În acest scop, un număr corespunzător de angajaţi vor continua să desfăşoare activităţi, se preciza într-un comunicat al OMV Petrom transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Piteşti, întrebat despre închiderea rafinăriei Arpechim, că "răul primordial" se află în contractul de vânzare-cumpărare al Petrom de către Guvernul Adrian Năstase, contract care, în opinia sa, a adus "un prejudiciu uriaş" economiei naţionale.

Întrebat dacă rafinăria Arpechim, închisă de OMV Petrom, mai are vreo şansă, premierul a răspuns: "E în atenţia mea şi după ce voi face o analiză în Guvern v-aş putea da un răspuns".

Emil Boc a spus că nu i-a plăcut "niciodată" contractul de vânzare-cumpărare al Petrom semnat în timpul Guvernului Adrian Năstase.

"Nu mi-a plăcut contractul ăsta cu Petrom-ul niciodată. Răul primordial se află în contractul de vânzare-cumpărare al Petrom-ului de către Guvernul Adrian Năstase, care după părerea mea a adus un prejudiciu uriaş economiei naţionale. De acolo decurg toate relele legate de creşterea combustibilului, de vânzarea Arpechim, acolo e răul primordial, în vânzarea Petrom-ului. Acum bineînţeles că voi încerca să găsesc soluţii pentru că viziunea mea integrată a fost Arpechim-Otlchim, dar văd ce pot face în contexul acesta", a declarat Emil Boc.

Rafinăria Arpechim are o capacitate nominală de circa 3,5 milioane tone/an şi a fost iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic, prima instalaţie fiind inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

Activitatea de petrochimie a Arpechim a fost preluată în luna ianuarie a anului trecut de Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT).

Compania OMV Petrom a înregistrat în 2010 un profit record de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de la momentul privatizării, în 2004. Câştigul consemnat anul trecut este de 2,6 ori mai mare faţă de profitul net din 2009, care s-a ridicat la valoarea de 833 milioane de lei.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici