Izotopul medical Luteţiu-177, utilizat împotriva cancerului, va fi produs la Centrala nucleară de la Cernavodă

Compania Nuclearelectrica şi Framatome anunţă concluziile pozitive ale studiului de fezabilitate realizat pentru a evalua posibilitatea producerii izotopului medical Luteţiu-177 (Lu-177), utilizat în tratarea cancerului, la centrala nucleară Cernavodă din România.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului Izotopul medical Luteţiu-177, utilizat împotriva cancerului, va fi produs la Centrala nucleară de la Cernavodă

Un izotop utilizat împotriva cancerului va fi produs la Centrala nucleară de la Cernavodă

Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, cele două companii demarează implementarea proiectului, care include proiectarea detaliată, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului de iradiere la Unitatea 2 a centralei nucleareo-electrice de la Cernavodă. Lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevăzută pentru anul 2028.

„Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producţia de energie, ci şi sănătatea publică. Producţia de Luteţiu-177 marchează o etapă importantă pentru România şi pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susţinerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creşterea nivelului de bunăstare”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Studiul de fezabilitate a fost iniţiat în noiembrie 2023, pe baza tehnologiei de producţie de izotopi a Framatome. Studiul a evaluat dacă infrastructura de la Cernavodă ar putea fi utilizată pentru a converti ţinte în izotopi medicali, în plus faţă de producţia actuală de energie electrică fiabilă, cu emisii reduse de carbon.

„Studiul a demonstrat că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piaţă necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de luteţiu”, arată compania.

„Suntem mândri că am atins această etapă cu Nuclearelectrica şi că putem trece la faza următoare a acestui proiect important. Dezvoltarea de capacităţi suplimentare la reactoarele nucleare ajută la construirea unei aprovizionări la scară largă, fiabile şi diversificate de radioizotopi critici pentru combaterea cancerului”, a declarat François Gauché, VP Framatome Healthcare.

Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce priveşte producţia şi furnizarea de produse radiofarmaceutice.

Potrivit Nuclearelectrica, Lu-177 este un radioizotop emiţător beta utilizat în terapia cu radionuclizi ţintiţi pentru tratamentul cancerului de prostată şi în multiple dezvoltări radiofarmaceutice in tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici