- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.10.2024, 12:58)
- Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Izotopul medical Luteţiu-177, utilizat împotriva cancerului, va fi produs la Centrala nucleară de la Cernavodă
Compania Nuclearelectrica şi Framatome anunţă concluziile pozitive ale studiului de fezabilitate realizat pentru a evalua posibilitatea producerii izotopului medical Luteţiu-177 (Lu-177), utilizat în tratarea cancerului, la centrala nucleară Cernavodă din România.
Urmărește
385 afișări
Un izotop utilizat împotriva cancerului va fi produs la Centrala nucleară de la Cernavodă
Potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica, cele două companii demarează implementarea proiectului, care include proiectarea detaliată, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului de iradiere la Unitatea 2 a centralei nucleareo-electrice de la Cernavodă. Lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevăzută pentru anul 2028.
„Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producţia de energie, ci şi sănătatea publică. Producţia de Luteţiu-177 marchează o etapă importantă pentru România şi pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susţinerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creşterea nivelului de bunăstare”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Studiul de fezabilitate a fost iniţiat în noiembrie 2023, pe baza tehnologiei de producţie de izotopi a Framatome. Studiul a evaluat dacă infrastructura de la Cernavodă ar putea fi utilizată pentru a converti ţinte în izotopi medicali, în plus faţă de producţia actuală de energie electrică fiabilă, cu emisii reduse de carbon.
„Studiul a demonstrat că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piaţă necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de luteţiu”, arată compania.
„Suntem mândri că am atins această etapă cu Nuclearelectrica şi că putem trece la faza următoare a acestui proiect important. Dezvoltarea de capacităţi suplimentare la reactoarele nucleare ajută la construirea unei aprovizionări la scară largă, fiabile şi diversificate de radioizotopi critici pentru combaterea cancerului”, a declarat François Gauché, VP Framatome Healthcare.
Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce priveşte producţia şi furnizarea de produse radiofarmaceutice.
Potrivit Nuclearelectrica, Lu-177 este un radioizotop emiţător beta utilizat în terapia cu radionuclizi ţintiţi pentru tratamentul cancerului de prostată şi în multiple dezvoltări radiofarmaceutice in tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe