"Declinul economic din SUA, dar şi din Europa, va încetini considerabil în următoarele luni. Până la sfârşitul anului vom vedea o creştere pozitivă durabilă în Statele Unite, urmate de Europa la începutul lui 2010", a declarat Jordan într-un articol apărut în publicaţia economică Handelszeitung.
Oficialul va prelua anul viitor funcţia de vice-guvernator al băncii naţionale elveţiene.
El a avertizat, totuşi, că revenirea economiilor va fi "slabă" şi expusă riscurilor.
Economia SUA s-a contractat cu 1% în al doilea trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii anticipau, însă, o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) mai pronunţată, de 1,5%. În zona euro, regiune care cuprinde cele mai mari economii europene, PIB s-a diminuat în perioada aprilie-iunie cu doar 0,1%.
Revenirea economiei depinde în principal de programele de relansare implementate de guverne, în special în materie de politică monetară şi de măsurile de sprijin conjuncturale, a afirmat Jordan.
"Nu este clar dacă efectul (măsurilor – n.r.) va fi durabil", a precizat el.
Economistul-şef al Fondului Monetar Internaţional, Olivier Blanchard, a declarat marţi că recuperarea economiei mondiale a început, însă sustenabilitatea acesteia depinde de creşterea exporturilor Statelor Unite şi a importurilor ţărilor din Asia, în special China.