Japonia importă cea mai mare parte a resurselor sale energetice, Orientul Mijlociu, Australia şi Statele Unite fiind principalii săi furnizori. Strategia guvernului prevede o reducere a GNL şi a cărbunelui la sub 40% din mixul de generare a energiei electrice până în 2030, de la peste 60% în prezent. Dar analiştii spun că Japonia se mişcă mai încet decât ar trebui.
„Mentalitatea Japoniei este că trebuie să importăm energie pentru că noi înşine nu avem energie. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiilor de energie regenerabilă, cred că această afirmaţie nu trebuie să fie adevărată”, a declarat Rystad pentru Reuters.
Potrivit lui Rystad, Japonia ar putea fi eficientă din punct de vedere energetic dacă ar avea 45% din energia solară, 30% din producţia de energie eoliană, 5% din energia hidroelectrică, alte 5% din biomasă şi combustibili sintetici, iar energia nucleară ar asigura restul de 15%, până în 2060.
„Tot ceea ce are nevoie Japonia este să continue să instaleze la fel de multă energie solară ca în anii de dinainte de 2020”, a spus Rystad.
Capacitatea totală de energie solară a Japoniei a ajuns anul trecut la 87 GW, fiind a treia cea mai mare din lume, după China şi Statele Unite.