Japonia intenţionează să oprească utilizarea energiei nucleare până în 2030

Guvernul nipon intenţionează să oprească utilizarea energiei nucleare până în 2030, marcând astfel o schimbare majoră faţă de politicile de dinaintea dezastrului de la Fukushima, de anul trecut, care vizau acoperirea din surse nucleare a mai mult de jumătate din consum.

Urmărește
175 afișări
Imaginea articolului Japonia intenţionează să oprească utilizarea energiei nucleare până în 2030

Japonia intenţionează să oprească utilizarea energiei nucleare până în 2030 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Japonia se alătură astfel unor ţări precum Germania şi Elveţia, care au decis să renunţe la energia nucleară, după ce cutremurul urmat de tsunami a provocat la centrala de la Fukushima cel mai grav dezastru nuclear de după cel din 1986 de la Cernobâl. Japonia era până anul trecut al treilea mare utilizator de energie atomică din lume, potrivit CNBC.

Executivul nipon speră să crească producţia din surse regenerabile la 30% din mixul energetic, însă va rămâne un important importator de petrol, cărbune şi gaze naturale.

Guvernul s-a confruntat cu o presiune puternică din partea grupurilor de lobby ale companiilor, care doreau menţinerea energiei nucleare, dar şi cu îngrijorarea SUA, furnizorul Japoniei de tehnologie nucleară în anii '50.

Doar două din cele 50 de reactoare nucleare ale ţării nu sunt în prezent oprite pentru revizii, iar guvernul va permite punerea în funcţiune a instalaţiilor după ce sunt avizate ca sigure de o nouă autoritate de reglementare. Reactoarele au fost oprite după dezastrul de la Fukushima.

Renunţarea la energia atomică înseamnă că Japonia va rămâne cel mai mare importator de gaze naturale lichefiate şi al treilea mare cumpărător de petrol, scrie CNBC.

De asemenea, Japonia este un important importator de cărbune, combustibil a cărui importanţă ar urma, probabil, să crească.

În cazul în care s-ar renunţa imediat la energia nucleară, costurile importurilor de combustibili ar creşte cu circa 3.100 miliarde de yeni (40 miliarde de dolari) pe an.

Noua strategie cere şi o diminuare a consumului, cu circa 10% faţă de anul 2010, prin îmbunătăţirea eficienţei şi alt măsuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici