- Home
- Economic
- TOKYO, (31.03.2013, 17:31)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Japonia negociază acorduri majore de liber schimb cu SUA, UE şi China
O parte importantă a comerţului mondial va gravita în deceniul următor în jurul Japoniei, care va începe negocieri de amploare pentru acorduri de liber schimb cu Statele Unite, în cadrul Parteneriatului Transpacific (TPP), cu UE şi cu China şi Coreea de Sud.
Urmărește
433 afișări
Japonia negociază acorduri majore de liber schimb cu SUA, UE şi China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Japonia este în urma altor puteri mari economice în privinţa acordurilor de liber schimb. Există sentimentul, în arhipelag, de acum ori niciodată", a explicat Ivan Ţelicitcev, profesor la o universitate din Niigata, Japonia.
După ani de tergiversări, autorităţile din Tokyo au decis să înceapă negocierile comerciale aproape simultan, sub impulsul noului premier conservator Shinzo Abe.
"Este pentru prima oară după perioada premierului Koizumi (2001-2006) când Japonia este condusă de un om puternic. Pentru a-şi marca autoritatea, Abe trebuie să facă din Japonia un actor puternic în construcţia zonelor de liber schimb, care va desena economia mondială în anii 2020 şi după", a arătat Ţelicitcev.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Abe a anunţat la jumătatea acestei luni intenţia de a participa la negocierile TPP, menite să creeze o vastă zonă mondială de liber schimb între 12 state riverane Pacificului, între care Japonnia, SUA, alte state nord-americane, din America de Sud şi Asia de Sud-Est.
Participarea Japoniei la negocierile TPP, dorită de SUA, dă amploare acestui proiect, care reuneşte 40% din PIB-ul mondial.
Celelalte puteri economice în discuţii cu Japonia au intensificat la rândul lor eforturile în această direcţie.
"UE, China şi Coreea de Sud au simţit presiunea şi au început discuţii oficiale cu Japonia", a subliniat Ikuo Kuroiwa, analist la Institutul pentru economie şi dezvoltare, evocând un efect de domino.
În 25 martie, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au decis împreună cu Abe începerea oficială a negocierilor pentru un acord de liber schimb UE-Japonia.
O zi mai târziu, China şi Coreea de Sud au început la rândul lor discuţii tripartite cu Japonia, cele trei state reprezentând împreună 20% din PIB-ul mondial.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe