Jeffrey Franks: FMI va fi flexibil în negocierile privind majorarea deficitului bugetar

FMI va fi flexibil în negocierile pentru majorarea ţintei de deficit bugetar, în contextul în care indicatorii macroeconomici s-au înrăutăţit, însă nu poate avansa deocamdată o cifră exactă, a declarat, joi, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru evaluarea acordului cu România.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Jeffrey Franks: FMI va fi flexibil în negocierile privind majorarea deficitului bugetar

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru evaluarea acordului cu România (Imagine: Mediafax Foto)

"Suntem dispuşi să fim flexibili în negocierea ţintei (de deficit bugetar - n.r.), deoarece situaţia macroeconomică s-a înrăutăţit, însă momentan nu putem vorbi despre cifre exacte. Trebuie să stabilim însă o limită până la care poate ajunge deficitul", a spus Franks, după prima întâlnire cu oficialii Ministerului Finanţelor, din cadrul primei evaluări a acordului de împrumut.

Franks a menţionat că discuţiile de la Ministerul Finanţelor au vizat modul în care înrăutăţirea situaţiei economiei afectează bugetul.

"Deocamdată evaluăm prognozele macroeconomice. Suntem abia la începutul discuţiilor", a mai afirmat oficialul FMI.

Prima discuţie dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai FMI a avut loc, miercuri seara, la Palatul Victoria, la întâlnire mai fiind prezenţi liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), ca reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare.

Surse participante la discuţia de miercuri cu delegaţia FMI au declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul a cerut FMI majorarea deficitului bugetar stabilit pentru 2009 şi neimpozitarea profitului reinvestit în condiţiile în care scăderea economică va continua, delegaţia instituţiei financiare având o atitudine "flexibilă" în privinţa deficitului, cu condiţia ca acesta să fie menţinut în limite sustenabile.

Potrivit surselor, autorităţile române iau în calcul o majorare a deficitului bugetar cu trei puncte peste nivelul stabilit pentru 2009, de 4,6% din PIB. În acelaşi timp, Guvernul doreşte să obţină acordul Fondului pentru creşterea cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii cu echivalentul a 0,5-1% din PIB.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la începutul lunii iulie, că FMI lucrează la un nou cadru macroeconomic pentru România, în contextul primei evaluări de la începutul lunii august a acordului stand-by, care anticipează, printre altele, accentuarea scăderii economice în acest an de la 4,1%, prognoza actuală, la 7-8%.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici