„Am decis să lucrăm împreună cu Chevron într-un proiect în Nigeria, pe care îl considerăm promiţător”, a afirmat Vagit Alekperov, directorul executiv al Lukoil, care a refuzat să ofere detalii despre proiect.
De asemenea, Alekperov a declarat că Lukoil va menţine anul viitor plata dividendelor la acelaşi nivel precum în 2014 şi că programul de investiţii va fi redus cu 2 miliarde de dolari, la 14 miliarde de dolari.
Compania din Rusia, controlată de Alekperov şi Leonid Fedun, a început să-şi extindă operaţiunile în afara continentului european, prin proiectele derulate în Irak şi Africa de Vest. De altfel, prin proiectul West Qurna-2 din Irak, Lukoil încearcă să-şi dubleze producţia din afara Rusiei.
În ceea ce priveşte operaţiunile din Nigeria, Chevron operează trei perimetre în Nigeria, Agbami Field, Aparo şi Bonga SW. Planul grupului american este ca proiectele care vizează Aparo şi Bonga SW să fie dezvoltate în parteneriat cu o altă companie, potrivit site-ului oficial al celei de-a doua mari companii din doemniul energiei din Statele Unite.
În luna septembrie, Statele Unite a pus Lukoil pe lista sancţiunilor, pe fondul amestecului Rusiei în conflictulul din estul Ucrainei, ceea ce a condus la imposibilitatea companiilor ruseşti din domeniul energiei de a folosi tehnologiile dezvoltate în străinătate.
În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel-Lukoil şi o reţea de peste 300 de benzinării. Lukoil România a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 6,03 miliarde lei (1,35 miliarde euro), în creştere cu 15% faţă de 2011, şi are, potrivit datelor proprii, o cotă de circa 20% din piaţa produselor petroliere din România.