Întrebat în legătură cu faptul că România a primit subvenţii directe în agricultură şi care este impactul acestor plăţi, cum a crescut productivitatea în agricultura românească, Cioloş a spus că, dacă se compară productivitatea din 2006-2007 cu cea de acum, se pot vedea evoluţii.
„Dacă comparăm evoluţia, structurile de producţie agricolă, a fermelor, se pot vedea evoluţiile, inclusiv producţia, importul, exportul, asta arată un anumit grad de competitivitate. (…) Pe global, se vede cu ochiul liber că lucrurile au evoluat. Ceea ce e important acum e să vedem cum putem direcţiona evoluţia respectivă într-o direcţie pe care vrem să o dăm agriculturii în România în funcţie de sector, de regiune. Din acest punct de vedere, pot să spun că sunt evoluţii vizibile”, a spus Cioloş.
El a arătat că trebuie văzut cum vor putea fi folosite mai bine fondurile care vin de la UE către România, arătând că în 2014-2020 România, pe Politica Agricolă Comună, va beneficia de 19 miliarde de euro, din care 11 miliarde pe plăţi directe şi 8 miliarde pe dezvoltare.
„Să vedem cum putem folosi cât mai bine banii respectivi, nu am prea mare îndoieli că banii vor fi absorbiţi. Pe plăţi directe nu este o problemă, pe dezvoltare rurală lucrurile par să evolueze bine”, a spus Cioloş.
El a mai spus că este importantă folosirea calitativă a acestor fonduri.
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Dacian Cioloş şi vicepremierul şi Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au participat, joi, la conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture” – ediţia a X-a.