Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT: „Suntem profund îngrijoraţi de intenţia Ministerului de Finanţe de a-i face pe români să plătească preţuri ca în Germania din salarii româneşti"

Punctul de vedere al BAT, liderul industriei de produse din tutun şi nicotină din România, faţă de propunerile recente anunţate de autorităţi de creştere a accizei la produsele din tutun şi nicotină în 2023, în afara calendarului de creştere aprobat în 2022

Urmărește
1261 afișări
Imaginea articolului Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT: „Suntem profund îngrijoraţi de intenţia Ministerului de Finanţe de a-i face pe români să plătească preţuri ca în Germania din salarii româneşti"

Întrebat despre recentele propuneri ale autorităţilor de creştere a accizei pentru produse din tutun şi nicotină în septembrie 2023, Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT, a declarat :

„Suntem profund îngrijoraţi de intenţia Ministerului de Finanţe de a-i face pe români să plătească preţuri ca în Germania din salarii româneşti. Calendarul moderat de cinci ani de creştere a accizei, adoptat cu mai puţin de 12 luni în urmă, ar fi trebuit să asigure predictibilitatea fiscală necesară combaterii traficului ilicit. Nu trebuie uitat că traficul ilicit înseamnă şi scăderea veniturilor la bugetul de stat, finanţarea reţelelor criminale şi accesul necontrolat la produse care nu respectă standarde de calitate sau de igienă.

Prin susţinerea unei a doua majorări a accizei în acest an, după cea din aprilie, Ministerul Finanţelor ignoră atât faptul că accizele şi preţurile ţigaretelor din România sunt cele mai mari din UE raportate la puterea de cumpărare, precum şi realitatea că, în toate ţările învecinate României, ţigările pot fi cumpărate la aproximativ jumătate din preţ, contrabanda fiind foarte profitabilă.

Sperăm ca un dialog deschis şi susţinut să releve faptul că o creştere a sarcinii fiscale asupra companiilor legitime şi a cetăţenilor cinstiţi nu este soluţia potrivită, mai ales când există loc de eficientizare în privinţa colectării veniturilor la bugetul de stat prin intensificarea eforturilor împotriva contrabandei.

Rămânem deschişi consultărilor pentru a construi împreună un viitor sustenabil, prin identificarea celor mai bune soluţii de reducere a comerţului ilicit, cu toate beneficiile pe care le poate aduce acest lucru pentru veniturile statului, pentru companii şi, cel mai important, pentru cetăţenii români”. 

Despre BAT în România

  • BAT, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, a avut un impact total în economie de peste 125 de miliarde de euro* în primii 25 de ani de prezenţă pe piaţa locală. Din această sumă, aproximativ 24 de miliarde de euro reprezintă contribuţia directă la bugetul de stat sub formă de taxe şi accize.
  • BAT este unul dintre cei mai mari contribuabili ai României, cu o contribuţie totală de 10,5 miliarde lei (2,1 miliarde euro) în accize şi taxe la bugetul de stat în 2022.
  • Investiţiile totale ale companiei în fabrica din Ploieşti au depăşit pragul de 500 de milioane de euro de la construcţia sa în 1996.
  • BAT are în prezent peste 3.000 de angajaţi în cele trei entităţi economice ale grupului din România şi generează peste 30.000 de locuri de muncă pe lanţul de distribuţie.
  • În decembrie 2017, BAT a lansat în România glo, cel mai inovator dispozitiv al companiei care încălzeşte, nu arde tutunul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici