- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
JP Morgan: Economia României va ieşi din hibernare în acest an
Economia României va ieşi din hibernare în acest an, susţinută de exporturi, succesul reformelor şi sprijinul FMI şi al Uniunii Europene, potrivit unei analize a JP Morgan, care anticipează un avans al PIB de 2%.
JP Morgan: Economia României va ieşi din hibernare în acest an (Imagine: Mediafax Foto)
Pentru 2012, JP Morgan prognozează o creştere economică de 4%.
Banca americană notează că "tendinţa seculară" a economiei de a recupera decalajul faţă de ţările dezvoltare a rămas intactă, chiar dacă performanţele recente au dezamăgit, iar atractivitatea pentru investiţii a scăzut.
Industria orientată către exporturi a profitat de redresarea economiei mondiale. România a înregistrat progrese în reformele structurale şi a adoptat mai multe măsuri dure sub supravegherea creditorilor internaţionali.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Redresarea economiei va susţine efortul de consolidare a bugetului şi va reaprinde interesul investitorilor, creând o spirală virtuală, potrivit JP Morgan.
Din punct de vedere istoric, cliclul de afaceri al ţării a fost determinat de creşterea sau scăderea intrărilor de capital, de la o perioadă problematică şi slăbiciune de la începutul anilor 2000 la creştere puternică şi supraîncălzire, urmată de prăbuşirea din 2008-2009 şi stagnarea din 2010.
În prezent, există condiţiile pentru o nouă evoluţie ascendentă, se arată în analiză.
JP Morgan consideră că exporturile vor reprezenta în acest an 29% din PIB, iar importurile 34% din PIB, în creştere cu un punct procentual în ambele cazuri, faţă de 2009.
Banca anticipează că industria prelucrătoare orientată către exporturi va avea perspective favorabile pe termen lung, în condiţiile unui nivel scăzut al salariilor şi al fiscalităţii.
Exporturile nu pot susţine întreaga economie, dar pot sprijini cererea internă prin creşterea veniturilor angajaţilor.
În cazul investiţiilor străine directe, JP Morgan anticipează creşterea ponderei acestora în PIB de la 2,9% din PIB anul trecut la 4% din PIB în acest an şi 2012.
Deficitul de cont curent va fi de 5% din PIB în acest an şi 6% din PIB în cel vitor, în creştere de la 4,3% în 2010.
PIB-ul nominal va creşte de la 121 miliarde de euro anul trecut la 136 miliarde euro în acest an şi 155 miliarde euro în 2012, potrivit estimărilor băncii.
JP Morgan anticipează pentru acest an un deficit bugetar de sub 5% din PIB şi mai mic de 4% în 2012, în timp ce datoria publică se va stabiliza la sub 35% din PIB.
Riscul inflaţionist va fi limitat în acest an, din cauza cererii interne reduse şi a stabilităţii monedei.
Banca se aşteaptă la încetinirea inflaţiei în a doua jumătate a anului de la 7% în ianuarie la 4%-5%, ca urmare a atenuării impactului majorării TVA în 2010.
Inflaţia ar putea fi alimentată însă de creşterea peste aşteptări a preţurilor alimentelor la nivel mondial, sau de o producţie agricolă proastă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO