JPMorgan: Retragerea băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar

Potenţiala retragere a băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar local, deoarece autorităţile dispun de resursele necesare pentru a prelua aceste subsidiare şi a le vinde mai târziu altor grupuri financiare, iar BNR poate absorbi şocurile, potrivit JPMorgan.

Urmărește
1084 afișări
Imaginea articolului JPMorgan: Retragerea băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar

JPMorgan: Retragerea băncilor greceşti din România nu ar fi o mare problemă pentru sectorul bancar (Imagine: Shutterstock)

"Nu considerăm că o posibilă ieşire a băncilor greceşti din România ar fi o problemă majoră pentru sectorul bancar al ţării, ţinând cont de faptul că finanţarea de la băncile-mamă din Grecia se ridică la numai 3,5% din PIB (...) Autorităţile au resursele necesare să preia subsidiarele şi să le vândă mai târziu către alte grupuri financiare străine (...) Rezervele băncii centrale, de aproape 30% din PIB, sunt suficiente pentru a acoperi orice posibilă retragere de fonduri", se arată într-un raport transmis joi de JPMorgan Chase Bank, Londra.

Analiştii notează că Banca Naţională a României poate gestiona riscurile legate de băncile greceşti, iar subsidiarele respective nu au expunere proprie pe datoria de stat a Greciei şi, în plus, sunt bine capitalizate.

Problemele din Grecia au lovit într-adevăr leul în ultima perioadă, însă moneda a fost afectată şi de creşterea aversiunii investitorilor faţă de risc la nivel global, notează JPMorgan.

Banca anticipează că leul va reveni în viitorul apropiat la cursul de 4,1 lei/euro atins înainte de actuala perioadă de depreciere. Moneda naţională a avut cele mai slabe performanţe din regiune, dar a scăzut exagerat de mult, consideră analiştii instituţiei financiare.

În privinţa perspectivelor economice, JPMorgan estimează că PIB-ul României va creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în 2011, cel mai mare risc pentru economia românească fiind încetinirea recentă a activităţii economice globale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici