„Dinozaurii au nevoie de dispariţie”. În aceşti termeni, un senior executiv de la compania IBM s-a exprimat într-un email trimis colegilor „executivi” înainte de 2020.
Şeful nu a vorbit despre triceratops sau despre velociraptori, ci despre planul de schimbare de generaţii care urmează să fie implementat în companie. În vizor sunt peste 50 de persoane.
Compania caută să angajeze tineri („profesionişti timpurii”, aşa cum erau definiţi în comunicările confidenţiale interne). Obiectiv: să ţină pasul cu concurenţa. „Millennialii reprezintă 72% din angajaţii Accenture, în timp ce noi suntem doar 42% din forţa de muncă”, s-a plâns un alt director.
O a treia acuzaţie a vizat mamele-dinozaur („forţa de muncă maternă”): „Nu înţeleg nimic despre social. Sunt o adevărată ameninţare pentru noi”.
Un judecător american a făcut publice mailurile, în contextul unui proces intentat de sute de angajaţi peste 50 de ani, grup apărat de avocatul Shannon Liss-Riordan, înstrăinat în ultimul deceniu de cea mai veche dintre cele mai mari companii de calculatoare din lume.
Cum sunt vânaţi „micii dinozauri”? De exemplu, spune Noam Scheiber în New York Times, ordonând mutarea lor în alt oraş. (din ce în ce mai complicat pentru cei care au ajuns la o anumită vârstă, au familie etc.). Sau, în caz de refuzul al unor noi sarcini, de reorganizare corporativă
Adam Pratt, purtătorul de cuvânt al IBM, susţine că din 2010 până în 2020, compania a angajat cel puţin 10.000 de persoane de peste 50 de ani în Statele Unite şi că, în aceeaşi perioadă, vârsta medie a angajaţilor a fost de 48 de ani.
Dar, în 2020 Comisia guvernamentală pentru Egalitatea de Şanse la Muncă a evidenţiat existenţa unor comunicări de la vârf în care s-a îndemnat o politică agresivă de reducere semnificativă a prezenţei lucrătorilor în vârstă.
De fapt, în ultimul deceniu IBM a angajat cel puţin 25.000 de oameni cu puţină experienţă (profesionişti timpurii). Iar documentele publicate evidenţiază planul de a concedia un număr similar de persoane în vârstă.