Kazuo Ueda, 71 de ani, schimbă din temelii strategia de decenii a Băncii Japoniei

Banca Japoniei foloseşte o politică opusă altor bănci centrale globale, rezistând tentaţiei de majorare a dobânzilor şi menţinând până acum politica monetară ultra-confortabilă, însă, de acum încolo, tactica se va schimba.

Urmărește
754 afișări
Imaginea articolului Kazuo Ueda, 71 de ani, schimbă din temelii strategia de decenii a Băncii Japoniei

Kazuo Ueda, 71 de ani, schimbă din temelii strategia Băncii Japoniei

Profesorul de economie Kazuo Ueda, în vârstă de 71 de ani, a fost nominalizat de guvernul japonez pentru a deveni următorul guvernator al Băncii Japoniei, sarcină care se anunţă foarte dificilă, după un deceniu de politică ultra-acomodativă. Validarea acestei alegeri de către Parlament nu este pusă la îndoială, având în vedere marea majoritate deţinută de coaliţia de guvernare în ambele camere.

Descris ca fiind precaut şi atent, dar şi un bun comunicator, Ueda, al cărui mandat va începe în aprilie, este un distins cadru universitar care a lucrat anterior în consiliul de politică monetară al BoJ din 1998 până în 2005. Are o reputaţie internaţională şi o înţelegere profundă a finanţelor, a declarat purtătorul de cuvânt Hirokazu Matsuno.

Potrivit ziarului Nikkei, guvernul a vrut iniţial să-l numească pe actualul adjunct al guvernatorului BoJ, Masayoshi Amamiya, dar deputatul a refuzat postul. Lui Ueda li se vor alătura doi noi viceguvernatori: Shinichi Uchida, în vârstă de 60 de ani, actual director executiv al BoJ, şi Ryozo Himino, în vârstă de 62 de ani, fost şef al Agenţiei pentru Servicii Financiare din Japonia (FSA).

A predat în Canada

În detaliu, Ueda este înainte de toate un vechi profesor, un savant în politica monetară. A absolvit la Tokyo şi s-a specializat în Statele Unite, la MIT în 1880. A predat apoi în Canada, înainte de a se întoarce în Japonia. Din 1998 până în 2005 a fost membru al consiliului de administraţie al BOJ. Apoi s-a întors în mediul academic. În prezent, la 71 de ani, este profesor şi decan al Universităţii pentru Femei Kyoritsu din Tokyo, precum şi director extern al JGC Holdings, o firmă de inginerie a instalaţiilor şi lucrează la Development Bank, o bancă publică de investiţii.

El este, de asemenea, consilier-şef al Institutului de Studii Monetare şi Economice, think tank-ul BOJ. Pe scurt, este un tehnician.
Banca Japoniei contravine tendinţei cu celelalte mari bănci centrale globale, rezistând majorărilor dobânzilor, şi-a menţinut până acum politica monetară extrem de confortabilă şi programul său masiv de stimulare. Pe scurt, Boj nu este în concordanţă cu politica monetară agresivă lansată de Fed, BCE şi Boe pentru a învinge inflaţia.

Japonia a fost în război împotriva dezinflaţiei de zeci de ani, iar Boj-ul lui Kuroda întruchipează această bătălie. Dar acum şi Boj-ul va trebui să schimbe linia. Inflaţia în Japonia a crescut la 3%, deci este scăzută în comparaţie cu valorile de două cifre înregistrate în SUA şi Europa, dar este încă un nivel ridicat pentru o ţară care se luptă cu deflaţia, opusul inflaţiei, de cel puţin 30 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici