Kelemen: În rezerva Ministerului de Finanţe sunt bani pentru majorarea salariilor cu 15-16 la sută, nu doar cu opt la sută

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, că în rezerva Ministerului de Finanţe există cinci miliarde de euro pentru majorarea salariilor cu 15-16 la sută, motiv pentru care nu înţelege de ce acestea vor creşte cu doar opt la sută.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Kelemen: În rezerva Ministerului de Finanţe sunt bani pentru majorarea salariilor cu 15-16 la sută, nu doar cu opt la sută

Kelemen: În rezerva Ministerului de Finanţe sunt bani pentru majorarea salariilor cu 15-16 la sută, nu doar cu opt la sută (Imagine: Shutterstock)

Kelemen Hunor a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, dacă împărtăşeşte opiniile unor lideri PDL care au criticat intenţia Guvernului USL de a creşte salariile cu opt la sută din luna iunie, în condiţiile în care, spun ei, ar exista bani pentru reîntregirea acestora cu 16 la sută.

"Există cinci miliarde de euro în rezerva Ministerului de Finanţe pentru a mări salariile cu 15-16 la sută. Eu cred că asta ar fi fost decizia corectă şi nu înţeleg nici eu de ce nu au luat această hotărâre. Doar despre opt la sută se vorbeşte. Noi, când am plecat de la guvernare, am lăsat lucrurile în regulă şi eram pregătiţi să facem acest pas, să luăm această decizie pentru iunie, aşa cum am înţeles că a luat şi Guvernul USL decizia, dar noi eram pregătiţi pentru 15 la sută, nu pentru opt la sută", a afirmat preşedintele UDMR.

Acesta a adăugat că nu înţelege de ce creşterea deficitului bugetar nu duce şi la reîntregirea cu 15 la sută a salariilor.

"Eu ştiu că ei au insistat şi au crescut mult deficitul bugetar, mult peste limita pe care noi am votat-o şi am respectat-o. Asta înseamnă că tot din împrumuturi vor fi alocaţi o grămadă de bani, dar nu ştiu unde. Dacă tot au acceptat creşterea deficitului, nu am înţeles de ce nu au dat creşterea salariilor cu 15 la sută. Eu atât pot să spun că acel Guvern care a plecat în urma votului din Parlament era pregătit să mărească salariile cu 15 la sută începând din iunie şi respectam şi ţinta de deficit. Acum ţinta de deficit a crescut, deficitul va fi mai mare. Probabil că din împrumut va fi acoperit acest deficit, că din altă parte nu. Nu cred că cineva vrea să tipărească bani în plus în România, dar nu mai este treaba noastră. Noi vom urmări foarte atent ce face Guvernul şi vom critica ce trebuie criticat", a conchis Kelemen.

Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de opt la sută, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor", a declarat Franks.

El a arătat că Guvernul a ales să majoreze salariile cu opt la sută la 1 iunie şi să aloce suma rămasă pentru plata contribuţiilor achitate de pensionari.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, în legătură cu declaraţiile şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, privind creşterea salariilor bugetarilor, că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 decembrie, aşa cum s-a convenit în negocierile cu Fondul.

După reducerea salariilor cu 25 la sută în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici