- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.08.2011, 12:04)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kenneth Rogoff: Unele ţări europene sunt practic falimentare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile Italiei şi Spaniei
Unele ţări din Europa sunt practic falimentare, Grecia, Portugalia şi, probabil, Irlanda au nevoie de planuri masive de restructurare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile guvernamentale ale Italiei şi Spaniei, consideră economistul american Kenneth Rogoff, citat de Der Spiegel.
Urmărește
308 afișări
Kenneth Rogoff: Unele ţări europene sunt practic falimentare, iar Germania va fi nevoită să garanteze datoriile Italiei şi Spaniei (Imagine: Shutterstock)
"Evident, a fost o greşeală ca unele ţări din sud să fie acceptate prematur în zona euro, dar acum nu există altă cale decât plata datoriilor acestora prin transferuri. Aş vrea să spun că este vorba despre o plată singulară, dar nu cred că cineva din Germania crede încă asta, şi nici nu ar trebui să creadă. Este o problemă pe termen lung", comentează Rogoff, profesor de economie la Unicersitatea Harvard, într-un interviu pentru Der Spiegel.
Germania ar putea obţine însă, în schimb, concesii politice importante de la celelalte state din zona euro, precum instalarea unui preşedinte european puternic sau a unui ministru de finanţe european, consideră el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Rogoff notează totodată că intrarea Greciei, Portugaliei sau Irlandei în default (incapacitate de plată) nu ar fi o problemă semnificativă, deoarece cele trei economii sunt relativ mici şi nu ar trage după ele economia globală.
"Dacă Statele Unite sau Germania ar intra în default, ar fi o cu totul altă problemă. Nu mă refer la genul de default tehnic în care ar fi putut intra SUA dacă Congresul nu ar fi ridicat plafonul datoriei de stat. Dacă s-ar fi întâmplat această prostie, ar fi fost corectată urgent, cu unele pagube pe termen lung. Cel mai probabil, SUA ar fi plătit dobânzi ceva mai mari pentru câteva decenii. Dar situaţia SUA este foarte diferită de cea din Europa, unde unele ţări sunt practic falimentare", a afirmat economistul.
Rogoff îl critică în interviu pe preşedintele american Barack Obama pentru că a cedat presiunilor din direcţia Partidului Republican în negocierile privind plafonul datoriei de stat, făcând numeroase concesii pentru a evita acel aşa-numit default tehnic.
Totodată, economistul consideră că modul în care guvernele marilor economii ale lumii au perceput criza şi recesiunea din ultimii ani este greşită, iar băncile centrale ar trebui să accepte o inflaţie mai ridicată timp de câţiva ani, care ar contribui la depăşirea "depresiei".
În plus, soluţia de "stimulare fiscală" nu este valabilă în situaţia actuală şi nu poate oferi decât o ameliorare temporară a problemelor, a arătat Rogoff.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe