Kievul semnează acordul, renunţând la clauza adiţională

Ucraina a semnat acordul ce permite reluarea livrărilor de gaz rusesc spre Europa fără clauza adiţională contestată de Rusia, a anunţat luni compania rusă Gazprom, într-un comunicat.

Urmărește
10 afișări
Imaginea articolului Kievul semnează acordul, renunţând la clauza adiţională

Kievul semnează acordul, renunţând la clauza adiţională

Semnarea acordului privind supravegherea tranzitului de gaze era teoretic principalul obstacol în calea reluării livrărilor de gaze către clienţii europeni.

Duminică după-amiază, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, declarase că acordul pregătit de preşedinţia cehă a Uniunii Europene este "nul şi fără valoare", Kievul susţinând că nu are nicio datorie către Gazprom.

Dar, potrivit companiei Gazprom, Kievul a semnat luni dimineaţă acordul prin care renunţă la clauzele adiţionale contestate de Moscova.

"O delegaţie a Gazprom a participat la negocieri în această dimineaţă (luni), la Kiev. După aceste negocieri, partea ucraineană a semnat «regulile de monitorizare a tranzitului gazului natural via Ucraina» fără nici cele mai mici rezerve", a anunţat compania.

Ministrul ceh al Energiei, Martin Riman, a declarat cu ocazia semnării acordului că Rusia va relua livrările de gaze către Europa.

"Astăzi, Ucraina a semnat acordul de referinţă fără clauza contestată de Moscova, iar Rusia nu are niciun motiv să nu restabilească imediat livrările de gaze", a declarat Riman la Bruxelles.

Însă nici compania ucraineană Naftogaz, nici preşedinţia Ucrainei nu au confirmat semnarea documentului.

Acordul-cheie prevede trimiterea unei misiuni de monitorizare formată din observatori ruşi, europeni şi ucraineni. Dacă Rusia va relua luni livrările de gaze, va dura trei zile ca gazul să ajungă în Europa.

O delegaţie rusă formată din vicepremierul Igor Secin, ministrul Energiei, Serghei Cimatko şi directorul Gazprom Alexei Miller urmează să ajungă luni la Bruxelles.

Miniştrii europeni ai Energiei se vor reuni luni după-amiază pentru a discuta despre criza gazelor între Rusia şi Ucraina. Înaintea reuniunii, vicepremierul ceh Alexandr Vondra a denunţat "şantajul" practicat de Rusia şi Ucraina.

Citeşte şi

Medvedev: Acordul privind tranzitul gazelor către Europa este nul

Putin: Acţiunile Ucrainei sunt "inadmisibile"

CE: Această declaraţie nu schimbă cu nimic acordul

Ucraina a semnat protocolul care permite reluarea livrărilor de gaze

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici