„Aderarea României la zona Euro, atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite, este un pas esenţial pentru întărirea rolului României la nivel european. Şi, domnule ministru, mi-a plăcut că aţi menţionat acest obiectiv, chiar dacă unii politicieni nu au înţeles încă foarte bine despre ce este vorba. O să ne străduim să le explicăm”, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, în timpul discursului susţinut la Palatul Cotroceni, în faţa ambasadorilor români.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat marţi că adoptarea monedei euro în 2022 reprezintă o dorinţă firească, dar a subliniat faptul că nu există un demers guvernamental asumat în acest sens şi că nu se avansează termene doar de dragul de a le avansa.
Solicitat să comenteze declaraţiile ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, care a anunţat un termen pentru posibila adoptare a monedei euro în 2022 şi întrebat dacă este vorba de un proiect asumat, discutat, sau doar de o dorinţă, Dragnea a răspuns: „E o dorinţă, o dorinţă firească”.
„Ca să vorbim de un proiect asumat trebuia să fie o analiză serioasă a majorităţii, a întregului Parlament, a BNR, a Guvernului, o discuţie cu Preşedinţia. Este o dorinţă a noastră a tututor, dar nu este un proiect foarte uşor şi nu ne putem juca cu el, adică nu putem să avansăm termene doar de dragul de a avansa termene”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă se iniţiază vreun demers la nivel guvernamental în acest sens, Dragnea a răspuns: „Din câte ştiu eu, nu. Şi nu cred că a început cineva o asemenea aventură”.
România ar putea adera la zona euro în 2022, odată ce venitul celor mai săraci cetăţeni va creşte, a declarat, luni, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, pentru cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de Reuters.