- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
KPMG: România, penultimul loc într-un clasament european privind atractivitatea regimului fiscal
România se află pe penultimul loc în rândul a 22 de state europene, într-un clasament realizat de KPMG International în funcţie de atractivitatea regimului fiscal, ca urmare a complexităţii legislaţiei şi a modificărilor frecvente ale acesteia.
KPMG: România, penultimul loc într-un clasament european privind atractivitatea regimului fiscal
Clasamentul a fost realizat prin intervievarea a peste 400 de specialişti în domeniul fiscal de la companii multinaţionale din Europa. Participanţii la sondaj au răspuns cât de atractiv consideră că este regimul fiscal din propria ţară, comparativ cu cele din alte state europene.
Cele mai atractive state sunt, potrivit sondajului, Cipru, Irlanda şi Elveţia, în timp ce pe ultimele poziţii s-au plasat, în ordine, Cehia, România şi Grecia.
Statele clasate pe primele trei poziţii sunt atractive pentru consecvenţa în interpretarea legislaţiei fiscale, stabilitatea legislativă şi nivelul relativ redus al impozitelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Cehia, România şi Grecia s-au plasat la nivelul inferior al clasamentului ca urmare a complexităţii şi volumului mare al legislaţiei, dar şi a modificărilor frecvente a prevederilor.
În termeni procentuali, atractivitatea netă a sistemului fiscal din România este de numai 21%, comparativ cu 90% în cazul liderului clasamentului, Cipru.
Atractivitatea netă a fost calculată prin diferenţa dintre răspunsurile celor care consideră că sistemul fiscal este atractiv şi a celor care nu sunt mulţumiţi de calitatea acestuia.
Dintre alte state est-europene, Bulgaria se află pe poziţia a zecea, cu o atractivitate netă de 51%, Ungaria pe locul al 11-lea, cu 47%, şi Polonia pe locul al 18-lea, cu 29%.
Dintre statele occidentale, Franţa se află pe poziţia a 14-a, cu 41%, iar Germania pe locul al 17-lea, cu o atractivitate netă de 30%.
Studiul mai arată că un sistem fiscal mai puţin atractiv nu reprezintă doar un simplu inconvenient pentru afaceri. Astfel, aproape 70% dintre persoanele intervievate care consideră că sistemul fiscal nu este atractiv afirmă că acest fapt reprezintă un dezavantaj în relaţiile concurenţiale cu companii străine.
Totuşi, în ţările cu regimuri fiscale atractive, numai 43% dintre repondenţi consideră că sunt avantajaţi când operează în străinătate.
Nivelul atractivităţii variază mult de la un stat la altul. Astfel 100% dintre repondenţi au declarat că Cipru este un stat atractiv ca urmare a volumului redus al legislaţiei fiscale, în timp ce toate persoanele intervievate în România au declarat că volumul legislaţiei este prea mare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO