La doi ani de la falimentul Lehman Brothers, economia SUA continuă să fie afectată

Economia Statelor Unite continuă să suporte efectul falimentului băncii Lehman Brothers, produs în urmă cu doi ani, respectiv şomajul în masă, explozia datoriei publice, dar şi pierderi considerabile în sistemul financiar.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului La doi ani de la falimentul Lehman Brothers, economia SUA continuă să fie afectată

La doi ani de la falimentul Lehman Brothers, economia SUA continuă să fie afectată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prăbuşirea reputatei bănci de pe Wall Street, cu o istorie de 158 de ani, pe 15 septembrie 2008, în urma unor datorii de 613 miliarde de dolari, ar trebui să rămână în cărţile de istorie, ca şi crahul bursier din 24 octombrie 1929, comentează agenţia.

Wall Street Journal, publicaţia cu cel mai mare tiraj din SUA, a făcut luni referire la "o lume după Lehman" (pe pieţele financiare).

Preşedintele Barack Obama menţionează în fiecare discurs că economia americană a revenit la creştere şi crearea de locuri de muncă, dar ultimii doi ani au fost marcaţi de apariţia unui imens decalaj între elitele ţării şi masele populare.

Potrivit Bloomberg, analiştii se întreabă dacă modelul de investment banking care a generat profituri record la jumătatea ultimului deceniu poate fi relansat.

Din zece bănci cu divizii mari specializate în tranzacţii pe pieţele de capital, numai titlurile Goldman Sachs şi JP Morgan Chase sunt cotate la un preţ apropiat de cel din 12 septembrie 2008, ultima şedinţă de tranzacţionare care a avut loc înainte de anunţarea falimentului Lehman Brothers.

Valoarea acţiunilor Citigroup a pierdut 78%, iar Bank of America 59%.

Media pe sector este un declin de 28%, de aproape trei ori mai mare comparativ cu scăderea de 10% înregistrată în aceeaşi perioadă de indicele Standard&Poor's 500.

"Fundamentele afacerilor lor nu se vor apropia măcar de nivelul anterior falimentului Lehman", a declarat Jon Fisher, manager de portofolii la compania Fifth Third Asset Management in Minneapolis, care administrează active de peste 18 miliarde de dolari.

Falimentul Lehman Brothers a fost cel mai dramatic şi mai controversat eveniment al crizei financiare.

Pagubele economice produse au redus numărul concurenţilor din sectorul bancar şi au avut ca rezultat introducerea unor noi reglementări care stabilesc limite pentru activităţile bancare şi impun un nivel mai ridicat al capitalului şi lichidităţilor.

În plus, perspectivele referitoare la profitabilitate se menţin şterse, comparativ cu 2006, anul care a precedat declanşarea crizei financiare.

Între zece mari bănci analizate de Bloomberg, numai JP Morgan şi-ar putea majora profitul pe acţiune, cu 21%, de la 3,82 dolari pe acţiune la 4,64 dolari.

Băncile incluse în analiză sunt Bank of America, Barclays, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, UBS.

Scăderea de profitabilitate porneşte de la -5,9%% în cazul Goldman Sachs şi ajunge la -89% pentru Citigroup.

Profitul Bank of America ar putea scădea potrivit estimărilor cu 68%, al UBS cu 62%, în timp ce Morgan Stanley va avea un câştig pe acţiune mai mic cu 51%, iar Barclays cu 42%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici