Lagarde: BCE continuă reducerea presiunilor inflaţioniste, statele UE să revină la disciplină bugetară

Banca Centrală Europeană trebuie să continue acţiunile de reducere a presiunilor inflaţioniste, pentru stabilizarea zonei euro şi pentru stimularea creşterii economice, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, îndemnând statele membre să revină la disciplină bugetară.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului Lagarde: BCE continuă reducerea presiunilor inflaţioniste, statele UE să revină la disciplină bugetară

"Am avut un parcurs lung în ultimele nouă luni şi îl continuăm. Este un parcurs şi nu am ajuns încă la destinaţie", a declarat Christine Lagarde, potrivit cotidianului Le Figaro, imediat după ce Consiliul Guvernatorilor BCE a anunţat majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25%. Astfel, începând din 10 mai, dobânzile principalelor operaţiuni de refinanţare, instrumentului marginal de împrumut şi depozitelor vor fi de 3,75%, 4,00% şi 3,25%.

"Viitoarele noastre decizii vor asigura că dobânzile de politică monetară vor fi readuse la niveluri suficient de restrictive pentru a atinge o revenire în timp a ratei inflaţiei la ţinta medie de 2% (...). Vom continua să aplicăm o abordare dependentă de date pentru a determina nivelul adecvat şi durata modelului restrictiv. (...) Încrederea companiilor şi cea a consumatorilor şi-au revenit constant în ultimele luni, dar rămân mai slabe decât înaintea războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. (...) Observăm diferenţe în sectoarele economice. Sectorul producţiei depăşeşte blocajul comenzilor, dar perspectivele sale se înrăutăţesc. Sectorul serviciilor devine mai puternic, mai ales datorită redeschiderii economiei", a subliniat Lagarde, conform declaraţiilor postate pe site-ul BCE.

Preşedintele BCE a îndemnat statele Uniunii Europene să renunţe gradual la măsurile de sprijin acordate din cauza crizei energetice, "pentru a evita accelerarea presiunilor inflaţioniste pe termen mediu", "care ar necesita o reacţie de politică monetară mai puternică".

"Politicile fiscale trebuie orientate spre a face economia noastră mai productivă şi pentru reducerea graduală a datoriilor suverane mari. Politicile în sensul intensificării capacităţilor de aprovizionare în zona euro, mai ales în sectorul energetic, pot contribui, de asemenea, la reducerea presiunilor preţurilor pe termen mediu. Din acest punct de vedere, salutăm publicarea de către Comisia Europeană a propunerilor legislative pentru reformarea cadrului de guvernare economică în Uniunea Europeană, care ar urma să fie definitivat curând", a subliniat Christine Lagarde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici