Lagarde: Renegocierea datoriilor Greciei ar avea consecinţe asupra credibilităţii ţării

Renegocierea datoriilor Greciei, dorită de partidul Syriza de extremă stânga care conduce în sondaje înainte de scrutinul de duminică, ar avea consecinţe asupra credibilităţii statului elen, a avertizat luni directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului Lagarde: Renegocierea datoriilor Greciei ar avea consecinţe asupra credibilităţii ţării

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În termeni generali, eforturile colective sunt binevenite, dar în acelaşi timp o datorie este o datorie, este un contract", a explicat Lagarde într-un interviu acordat publicaţiei Irish Times, înainte de o vizită la Dublin.

Preşedintele Syriza, Alexis Tsipras, a cerut în repetate rânduri renegocierea cu principalii creditori ai ţării a condiţiilor programului de ajutor de 240 miliarde de euro şi restructurarea datoriei publice a Greciei, echivalentă în prezent cu circa 175% din PIB.

Tsipras s-a referit de mai multe ori la o conferinţă de la Londra, din 1953, la care au fost reduse la jumătate datoriile Germaniei, a cărei economie a fost ruinată în Al Doilea Război Mondial.

Solicitat să comenteze declaraţiile şefei FMI, un deputat al Syriza, Giannis Dragasakis, a apreciat faptul că Fondul recunoaşte că eforturile colective sunt binevenite.

Dragasakis, economist care a coordonat elaborarea programului economic al partidului, a subliniat că propunerea Syriza nu se referă doar la datoria publică a Greciei, ci la o problem a mai multor alte ţări europene.

"Datoria Greciei nu este viabilă pentru că economia a suferit un dezastru, iar posibilităţile de redresare sunt limitate. Dacă vrem să respectăm obiectivul Tratatului de la Maastricht, care prevede un nivel al datoriilor publice în Europa de până la 60% din PIB, nu vedem altă soluţie decât o conferinţă la care să fie analizată problema la nivel global şi pe termen lung", a explicat el.

Lagarde a ţinut însă să sublinieze în interviu că default-ul, restructurarea, modificarea termenilor datoriilor au consecinţe asupra credibilităţii semnăturii ţării care renegociază.

Potrivit Irish Times, ministrul irlandez de Finanţe Michael Noonan s-a declarat în principiu favorabil organizării unei conferinţe pe tema datoriilor ţărilor europene.

Vizita lui Lagarde la Dublin, unde urmează să se întâlnească cu Noonan, are loc într-o perioadă în care Irlanda, o altă ţară europeneană care a beneficiat de un program internaţional de sprijin, vrea să iasă din austeritate bugetară, pentru revenirea la creştere economică.

"Sper că toate eforturile şi sacrificiile care au fost făcute în ultimii cinci ani nu au fost în zadar şi nu vor fi irosite prin măsuri excesive de relansare în Irlanda", a spus Lagarde, exprimând în acelaşi timp încrederea în înţelepciunea poporului irlandez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici