Lagarde spune că ar sprijini, ca şef al FMI, creşterea influenţei Chinei la vârful instituţiei

Ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, favorită la ocuparea postului de director general al Fondului Monetar Internaţional, a declarat joi că sprijină creşterea influenţei Chinei în cadrul instituţiei financiare, dar criza din zona euro va fi principala prioritate a mandatului său.

Urmărește
8 afișări

Lagarde vizitează Beijingul în ultima etapă a turneului internaţional prin care încearcă să câştige susţinere pentru candidatura sa la şefia FMI, transmite Reuters.

Ea este considerată favorită la ocuparea postului lăsat vacant în luna mai de Dominique Strauss-Kahn, principalul contracandidat fiind guvernatorul băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens.

Lagarde a declarat că discuţiile avute cu oficialii băncii centrale şi ministerului Finanţelor din China au fost pozitive, însă nu a afirmat că ar fi obţinut sprijinul oficial al Beijingului pentru candidatura sa.

"Mă simt foarte pozitiv cu privire la vizita mea în China, dar decizia nu îmi aparţine mie, ci autorităţilor chineze. Sunt încrezătoare, foarte optimistă legat de întâlnirile pe care le-am avut până acum. unele guverne şi unele ţări au decis să iasă public devreme. Eu cred că e prea devreme să numărăm găinile, dacă-mi permiteţi", a afirmat oficialul francez.

China nu a anunţat clar dacă o va susţine pe Lagarde, însă a arătat anterior, alături de alte mari economii emergente, că FMI şi alte instituţii financiare internaţionale trebuie să dea mai multă atenţie problemelor ţărilor în dezvoltare.

La Beijing, Lagarde a spus că ascultă nevoile economiilor emergente şi că susţine decizia de a creşte puterea de vot a Chinei în cadrul FMI de la 3,65% la 6,4%. De asemenea, candidatul a arătat că, sub conducerea ei, FMI ar ajuta Beijingul să-şi internaţionalizeze moneda naţională.

După discuţii cu vicepremierul chinez Wang Qishan şi preşedintele băncii centrale Zhou Xiaochuan, Lagarde a sugerat că este loc de noi reforme la FMI pentru a da economiilor emergente mai multă influenţă.

"Al doilea lucru pe care l-am convenit a fost continuarea trendului reformelor care au avut loc şi dezvoltarea acestuia, atât în privinţa guvernanţei fondului, cât şi a reprezentativităţii membrilor la vârful instituţiei, în special în cazul ţărilor subreprezentate, cum este şi cazul Chinei", a arătat ea.

Ministrul francez a declarat însă ferm că principala prioritate a mandatului său la şefia FMI, dacă va câştiga cursa, va fi criza din zona euro care continuă să ameninţe Grecia, Portugalia, Irlanda şi alte economii europene cu deficite bugetare şi datorii de stat prea mari.

Brazilia şi India, ţări vizitate anterior de Lagarde în turneul internaţional, nu şi-au oferit sprijinul oficial pentru candidatura ei.

Agustin Carstens, care efectuează la rândul său vizite internaţionale pentru a câştiga susţinători, va sosi în China săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici