- Home
- Economic
- PARIS, (18.04.2013, 16:39)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lagarde va fi audiată de Curtea de Justiţie de la Paris, în cazul lui Bernard Tapie
Directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, va fi audiată în luna mai de Curtea de Justiţie de la Paris în dosarul privind disputa dintre o bancă de stat şi omul de afaceri Bernard Tapie, apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy şi fost proprietar al clubului Olympique Marseille.
Urmărește
190 afișări
Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet, a declarat joi într-un comunicat că şeful FMI va fi audiat de magistraţii Curţii de Justiţie a Republicii, instanţa care se ocupă de nereguli semnalate la nivel guvernamental, potrivit Wall Street Journal.
Lagarde, fost ministru al Finanţelor în administraţia Sarkozy în perioada 2007-2011, a fost acuzată de un grup de parlamentari ai Partidului Socialist, aflat la acea vreme în opoziţie, că ar fi facilitat printr-o decizie din 2007 câştigarea de către Bernard Tapie a sumei de 420 milioane de euro într-o dispută mai veche cu banca de stat Credit Lyonnais.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
O sursă apropiată instanţei a confirmat că Lagarde va fi audiată spre sfârşitul lunii mai.
După audieri, magistraţii vor lua o decizie, fie începerea urmăririi penale, fie respingerea acuzaţiilor.
Potrivit codului penal din Franţa, acuzaţiile aduse împotriva lui Lagarde pot fi sancţionate printr-o amendă de până la 150.000 de euro şi pedeapsa cu închisoarea de până la 10 ani, notează WSJ.
Lagarde nu a precizat dacă va demisiona de la şefia FMI dacă magistraţii vor dispune începerea urmăririi penale.
Citeşte şi:
Christine Lagarde, suspectată de fapte de corupţie. Percheziţii la locuinţa din Paris a directorului general al FMI
Predecesorul ei la conducerea FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn, a demisionat în urmă cu doi ani după un scandal de hărţuire sexuală la New York. Strauss-Kahn a respins acuzaţiile, care au fost în final retrase.
Christine Lagarde a preluat funcţia de director executiv al FMI în iulie 2011.
Tot în 2011, Curtea de Justiţie a dispus începerea unei investigaţii după ce mai mulţi parlamentari ai Partidului Socialist, în opoziţie la acea dată, au adus acuzaţii privind presupuse nereguli în privinţa medierii disputei dintre Bernard Tapie şi banca de stat Credit Lyonnais, caz care a devenit cunoscut în presa franceză drept "afacerea Tapie".
Investigaţia, care a inclus în luna martie o percheziţie la reşedinţa din Paris a lui Lagarde, vizează o decizie din 2007 a acesteia prin care a trimis către o curte de arbitraj litigiul dintre Credit Lyonnais şi Tapie, un apropiat al fostului preşedinte Sarkozy.
Comisia a decis în favoarea lui Tapie, care a câştigat 420 milioane euro, inclusiv dobânzi.
Lagarde este acuzată de parlamentarii socialişti de abuz de putere în favoarea lui Tapie.
Acuzatorii susţin că decizia fostului ministru de Finanţe de a trimite disputa în faţa unei curţi de arbitraj a fost nejustificată şi a facilitat obţinerea de către Tapie a unor despăgubiri mai ridicate decât ar fi primit în justiţie, în schimbul spijinului acestuia pentru Sarkozy în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2007.
Lagarde a afirmat că acuzaţiile sunt nefondate şi că decizia de a apela la o comisie de arbitraj, în loc de a permite continuarea dispuitei în justiţie, a fost perfect legală.
Avocatul lui Lagarde, Yves Repiquet, a descris ancheta împotriva şefului FMI drept motivată politic.
Tapie susţine că acuzaţiile aduse de parlamentarii socialişti sunt nefondate, deoarece avea şanse să câştige mai mulţi bani în justiţie.
Sarkozy a precizat că nu a transmis instrucţiuni către Lagarde în privinţa cazului Tapie.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe