- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lazea: Nu există risc sistemic în sectorul bancar
România nu prezintă un risc sistemic în sectorul bancar, iar în cazul în care vor exista probleme la anumite instituţii de credit, acestea vor fi rezolvate prin recapitalizare, care însă nu se va face din bani publici, a declarat, miercuri, economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.
Lazea: Nu există risc sistemic în sectorul bancar
"În România, nu există niciun risc sistemic (în sectorul bancar - n.r.) la orizont. Dacă vor apărea probleme, acestea vor fi rezolvate, de la caz la caz, prin recapitalizare sau schimbarea proprietarului, însă capitalizarea nu se va face din bani publici", a spus Lazea.
El a precizat că România se clasează pe locul 4, din 11 ţări din Europa Centrală şi de Est, în funcţie de numărul băncilor străine prezente pe piaţa românească, cu un procentaj de 88% din total.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Lazea a mai arătat că, în condiţiile actuale de criză, prezenţa masivă a băncilor străine în pieţele emergente a devenit mai degrabă împovărătoare decât pozitivă.
Economistul-şef al BNR a menţionat că declaraţiile sale au fost făcute în nume propriu şi nu reprezintă punctul de vedere al Băncii Naţionale.
Băncile comerciale au nevoie de capital suplimentar
Activele băncilor comerciale au crescut în primul trimestru cu 5,73%, de la 314,6 miliarde lei în decembrie la 332,4 miliarde lei în martie, în timp ce rata solvabilităţii s-a redus uşor, de la 12,34% la 12,03%.
Limita minimă pentru indicatorul de solvabilitate (raportul dintre fonduri proprii şi active ponderate în funcţie de riscuri) este de 8%, dar banca centrală va ridica pragul minim la 10%.
La finele lunii martie, raportul dintre creditele restante şi îndoielnice şi total portofoliu de credite la valoare netă aproape s-a dublat faţă de decembrie, de la 0,35% la 0,66%.
Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX că testele de stres realizate de BNR pe baza datelor financiare de la sfârşitul anului trecut indică o nevoie de capital suplimentar pentru băncile comerciale de cel mult un miliard de euro, odată cu majorarea, în luna septembrie, a limitei de solvabilitate de la 8% la 10%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40