- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.06.2015, 10:56)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lazea: Pentru creştere economică de 5% sau adoptarea euro e nevoie de susţinerea PIB-ului potenţial
Oricare ar fi obiectivul României, o creştere economică de 5%, adoptarea euro sau susţinerea dezvoltării sistemului de pensii, trebuie luat acelaşi set de măsuri, pentru creşterea PIB potenţială, respectiv îmbunătăţirea capitalurilor, a demografiei şi a productivităţii, afirmă economistul şef al BNR.
Urmărește
181 afișări
Lazea: Pentru creştere economică de 5% sau adoptarea euro e nevoie de susţinerea PIB-ului potenţial (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Deşi România stă bine la taboul macroeconomic, problema o prezintă creşterea PIB potenţială, care este mult mai redusă decât în perioada 2005-2008, când se situa în jur de 5% pe an şi a fost depăşită de economie, pe când în ultimii ani s-a situat la circa 2%-2,5%.
Deteriorarea indicatorului este pusă pe seama celor trei factori care contribuie la creşterea potenţială, respectiv capitalurile, demografia şi productivitatea, care au consemnat o descreştere în ultima perioadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
"Pe termen lung, aceasta contează şi agenda nu este pe placul tuturor. Dar lucrul interesant este că, indiferent de obiectivul pe care societatea românească îl pune în faţă, fie că este intrarea in zona euro, fie că este vorba despre o creştere economică de 5%, fie de dezvoltarea sistemului de pensii, acelaşi set de măsuri trebuie să fie luat. Nu vorbim de un program separat de altul, acelaşi set trebuie aplicat în sectorul real al economiei, indiferent de scopul pe care ni-l propunem", a declarat vineri Valentin Lazea, economist şef al BNR, la conferinţa "Central & Eastern European Pension Investment Forum".
El a atras atenţia, referitor la PIB-ul potenţial, că trebuie privit spre investiţiile străine directe, care s-au redus cu 5 miliarde euro faţă de anii ante-criză, de la 7,5 la 2,5 miliarde euro pe an.
Acestea ar putea fi recuperate prin îmbunătăţirea investiţiilor, prin absorbţia fondurilor europene, orientarea bursei de valori către pieţele emergente, astfel că toţi trebuie să se gândească ce este de făcut, în opinia lui Lazea.
Totodată, demografia arată îngrijorător, având în vedere că numărul nou născuţilor s-a redus substanţial în fiecare an.
"Astfel, putem să-i lăsăm în câmpul muncii pe cei capabili până la 65 de ani, să avem un program pentru reîntoarcerea românilor din străinătate, să stimulăm părinţii să facă mai mulţi copii prin alocaţii mai bune şi alte multe lucruri care trebuie făcute", a spus economistul.
Lazea a atenţionat că, la capitolul productivitate, România este pe ultimul loc din Europa, din punct de vedere al testelor PISA, la matematică, ştiinţe şi citit.
"Nu poţi să atingi o creştere economică de 5% cu astfel de rezultate. Concluzia este că orice ai face pentru dezvoltarea sectorului de pensii este bun şi pentru adoptarea euro şi pentru creşterea economică. Dar sunt măsuri greu de luat, nepopulare, costisitoare din punct vedere politic", a mai punctat reprezentantul băncii centrale.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina