Lazea: Pieţele internaționale nu vor mai finanţa state cu deficite externe mari, de peste 5% din PIB

Pieţele internaţionale nu vor mai finanţa statele cu deficite externe mari, de peste 5% din PIB, consideră economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, care a arătat că deficitul de cont curent al României, de 4,2% din PIB, este mai mic doar faţă de cel din Grecia, Turcia, Spania şi Cehia.

Urmărește
4 afișări

"Vedeţi că deficitul extern s-a redus de la valori nesustenabile, de circa 12-14% din PIB, la 4,2% din PIB, dar nici acest nivel nu mi se pare o valoare confortabilă, pentru că în context internaţional nu este o valoare foarte mică, fiind mult mai mare decât de exemplu cel al SUA, despre care toată lumea scrie râuri de cerneală", a spus Lazea, în cadrul unui seminar organizat la BNR.

El a spus că, în funcţie de ponderea deficitului extern în PIB, România ocupă locul cinci în lume, iar valori mai mari ale acestui dezechilibru sunt întâlnite doar în Grecia, Turcia, Spania şi Cehia.

"Deficite mai mici au state precum SUA şi Marea Britanie, care spun că ar avea o problemă. Pieţele financiare internaţionale nu vor mai finanţa state cu deficite mari - unii spun că acest lucru înseamnă peste 8% din PIB, eu spun că peste 5%. Dacă aceasta este anvelopa şi constrângerea, tipul de creştere economică de până în 2008 nu mai este posibil pentru că nu îl mai finanţează nimeni, nu pentru România, ci pentru nicio ţară din lume", crede economistul-şef al băncii centrale.

El consideră că sectoarele bancabile din România sunt industria, unele "bucăţele" din agricultură, infrastructura de transport, energia şi mediul, care sunt cerute de investitorii străini, dar şi transportul internaţional, turismul şi comunicaţiile.

Lazea a menţionat că strategia de creştere economică a României trebuie să ţină cont în mare măsură de drepturile şi obligaţiile pe care statul şi le-a asumat faţă de trei parteneri: capitalul privat, UE şi FMI.

Totodată, el a arătat că aşteptările Uniunii Europene, o temă nedezbătută încă în România, sunt importante şi dificil de realizat.

"Fiecare ţară trebuie să trimită în luna aprilie programul de convergenţă şi programul naţional de reforme, care trebuie să ţină cont de recomandările făcute de CE şi Parlamentul European în perioada ianuarie-martie, iar apoi aceste documente sunt analizate şi, în urma mai multor runde, se trece la elaborarea bugetului şi programelor pentru anul fiscal viitor", a explicat Lazea.

El a arătat că programul naţional de reforme nu mai trebuie să fie "o simplă înşiruire de dorinţe pioase", ci trebuie să cuprindă reforme finanţabile.

"În luna aprilie statul trebuie să ştie liniile directoare ale anului viitor, de fapt trebuie să le ştie încă din primul trimestru. Acesta este un lucru foarte foarte important şi dificil de realizat", a continuat oficialul băncii centrale.

Totodată, economistul crede că România concurează pentru atragerea de investiţii străine numai prin forţa de muncă ieftină şi fiscalitatea relativ redusă sau inexistentă din unele zone, precum impozitul pe profit sau pe terenuri şi case.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici