Lazea: Reperul de 3% pentru deficitul bugetar - fals. Este nivelul pentru cele mai proaste vremuri

Deficitul bugetar de 3% este reprezentativ pentru perioade de criză, pentru "cele mai proaste vremuri", potrivit Tratatului de la Maastricht, însă pe timp de creştere economică ar trebui să se situeze aproape de zero, astfel că este un reper fals pentru politicieni, spune economistul Valentin Lazea.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Lazea: Reperul de 3% pentru deficitul bugetar - fals. Este nivelul pentru cele mai proaste vremuri

Lazea: Reperul de 3% pentru deficitul bugetar - fals; este nivelul pentru cele mai proaste vremuri (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Un deficit de 3% (2,9% estimat de Finanţe) nu mai lasă loc pentru creşterea deficitului bugetar atunci când economia va încetini. Aici se face o confuzie, nu numai la noi, în toată Europa: 3% este deficitul bugetar pe timp de criză", a afirmat economistul şef al BNR într-o invervenţie în cadrul dezbaterii pe Codul Fiscal organizată de Consiliul Fiscal la Banca Naţională, precizând că exprimă părerile proprii.

El a arătat că, în vremuri normale, o ţară trebuie să se încadreze într-un deficit bugetar sub 1% sau chiar aproape de zero, acesta fiind sensul Tratatului de la Maastricht.

Astfel, atunci când apare o criză, statul respectiv îşi poate permite să ajungă cu deficitul bugetar până la 3%.

"Dacă tu te-ai dus deja la 3% într-un an de supraperformanţă economică, ce vei face când vei avea subperformanţă de creştere economică, unde te vei duce, la 5%, la 8%, la cât? Acel reper luat de politicienii noştri de 3% este fals, acela este un nivel pentru cele mai proaste vremuri", apreciază Lazea.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat în iunie că România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei.

El arăta atunci că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar asigura că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici