Legea achiziţiilor, modificată pentru că exista riscul ca UE să nu recunoscă licitaţiile

Premierul Emil Boc a confirmat că Executivul a operat o nouă modificare a legiii achiziţiilor publice, la solicitarea Comisiei Europene, arătând că în lipsa acestei revizuiri exista riscul ca UE să nu recunoscă legislaţia românească în domeniu şi, implicit, licitaţiile pentru fonduri europene.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Legea achiziţiilor, modificată pentru că exista riscul ca UE să nu recunoscă licitaţiile

Legea achiziţiilor, modificată pentru că exista riscul ca UE să nu recunoscă licitaţiile (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri seara, la postul public de televiziune, dacă poate confirma că Guvernul a modificat taxa aceasta impusă firmelor care contestă în instanţă licitaţiile pentru contractele de achiziţii publice, premierul a răspuns afirmativ, arătând că noua legislaţie a fost stabilită în concordanţă cu ultimele precizări ale Comisiei Europene.

"Exista riscul, la un moment dat, că dacă Uniunea Europeană nu ne recunoaşte legislaţia din România în domeniul achiziţiilor publice, să nu ne recunoască licitaţiile, şi, de acolo, toate sumele de bani care se vor cheltui pentru investiţiile din România, din bani europeni. De aceea, am pus în acord aceste reglementări astfel încât să nu mai fie niciun fel de problemă, iar legislaţia să fie transparentă", a spus Boc.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX că taxa impusă firmelor care contestă în instanţă licitaţiile pentru contractele de achiziţii publice a fost redusă drastic de Executiv, la mai mult de jumătate faţă de nivelul actual, printr-o nouă formulă de calcul, după ce Comisia Europeană a avertizat Guvernul că taxa actuală de 2% împiedică accesul la justiţie

Modificare a fost efectuată printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului.

Ordonanţa prevede că firmele şi persoanele fizice care contestă în instanţă rezultatul licitaţiei vor plăti o taxă fixă stabilită în lei în funcţie de valoarea contractului plus un procentaj la suma care depăşeşte limita minimă valorică a respectivului contract.

Modificarea vine după ce Comisia Europeană a transmis Guvernului o serie de observaţii legate de noua legislaţie privind achiziţiile publice, adoptată în luna martie.

Legea privind achiziţiile publice a fost modificată de Executiv în primăvara acestui an, prin stabilirea unor noi reguli de atribuire a contractelor şi rezolvare a contestaţiilor.

Noua lege a introdus o taxă de timbru în cuantum de 2% din valoarea contractului pentru persoanele fizice şi firmele care contestă în instanţă rezultatul licitaţiilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, taxă stabilită de Guvern pentru a limita numărul de contestaţii care blochează proiecte, şi a prevăzut că instanţa poate constata nulitatea contractului în mai multe situaţii.

Surse oficiale au declarat însă agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul lunii mai, că oficialii CE au transmis Guvernului mai multe observaţii legate de noile reguli, arătând că noua taxă de timbru poate împiedica accesul liber la justiţie, iar amenda percepută autorităţii contractante pentru un contract atribuit nelegal, de până la 2% din valoarea contractului, este prea mică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici